Εκατοντάδες θαλάσσιες χελώνες ξεβράστηκαν νεκρές στις ακτές της Σρι Λάνκα μετά την εκδήλωση φωτιάς και τη βύθιση ενός εμπορικού πλοίου στο δυτικό τμήμα της νησιωτικής χώρας στις αρχές του περασμένου Ιουνίου. Ενώπιον δικαστηρίου στην πρωτεύουσα Κολόμπο της Σρι Λάνκα παρουσιάστηκε σήμερα ο Ρώσος καπετάνιος του νηολογημένου στη Σιγκαπούρη εμπορικού πλοίου “MV X-Press Pearl” χωρίς να είναι ακόμα βέβαιο αν θα απαγγελθούν σε βάρος του κατηγορίες για μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στη χώρα που έχει προκληθεί από άνθρωπο.
Η φωτιά στο εμπορικό πλοίο εκδηλώθηκε στις 20 Μαΐου. Το πλοίο μετέφερε 1.486 κοντέινερ με 25 τόνους νιτρικού οξέος, καλλυντικά και διάφορα άλλα χημικά. Βυθίστηκε τελικά στις 2 Ιουνίου παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να ρυμουλκήσουν το πλοίο μακριά από τις ακτές της Σρι Λάνκα. Ο κίνδυνος για τη θαλάσσια ζωή της περιοχής παραμένει έντονος.
Οι τοξικές ουσίες που απελευθερώθηκαν στη θάλασσα από το πλοίο “MV X-Press Pearl” έχουν μέχρι στιγμής σκοτώσει 176 θαλάσσιες χελώνες, 20 δελφίνια και τέσσερις φάλαινες, όπως τόνισε στο δικαστήριο ο βοηθός εισαγγελέα, Madawa Tennakoon.
Βίντεο που μεταδόθηκε στην τοπική τηλεόραση και αναμεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters (Ρόιτερς) αποτυπώνει το μέγεθος της οικολογικής καταστροφές. Το βίντεο περιλαμβάνει αποκαρδιωτικές εικόνες με τα κουφάρια των θαλάσσιων χελωνών και αναρίθμητα θραύσματα πλαστικών στις ακτές της χώρας ενώ ομάδες εθελοντών προσπαθούν να τις καθαρίσουν.
Εξαιτίας του ναυαγίου μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, το ψάρεμα στη δυτική ακτή της Σρι Λάνκα είχε απαγορευθεί με κυβερνητική εντολή. Η απαγόρευση μπορεί να έχει πλέον αρθεί, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος για την θαλάσσια ζωή παραμένει έντονος.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Mahinda Amaraweera, σχολίασε σχετικά με το φαινόμενο ότι “κατά την εποχή των μουσώνων, τα θαλάσσια είδη δεν πεθαίνουν ποτέ κατ’ αυτό τον τρόπο. Τα πτώματα ζώων που βρίσκουμε μαζικά στις ακτές της χώρας σχετίζονται άμεσα με το πρόσφατο ναυάγιο”. Τόσο ο καπετάνιος όσο και 14 ακόμη άτομα θεωρούνται υπαίτιοι για την τεράστια οικολογική καταστροφή.
Πηγή: The Guardian