ΑΘΗΝΑ
17:45
|
06.07.2022
Αυτοψία σε ιστορικές Μονές και Ναούς της Μαγνησίας πραγματοποίησε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Δηλώσεις μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα την Αγία Σοφία υπό του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (Αθηνα 22/07/2020)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυτοψία σε ιστορικές Μονές και Ναούς της Μαγνησίας πραγματοποίησε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της περιοδείας της στη Μαγνησία και τη Λάρισα.

Πρώτος σταθμός ήταν η Ιερά Μονή Οσίου Λαυρεντίου Πηλίου. Η μονή κτίσθηκε ως ορθόδοξο μοναστήρι από τον όσιο Λαυρέντιο τον Τραπεζούντιο, μοναχό από την Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Όρους, σε παλαιότερο μοναστήρι ρωμαιοκαθολικών βενεδικτίνων μοναχών. Η ανακατασκευή του μοναστηριού ολοκληρώθηκε το 1378 με την οικονομική βοήθεια του αυτοκράτορα Αλέξιου Γ΄ Κομνηνού. Την υπουργό υπεδέχθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «πρόκειται για ένα ιστορικό Μοναστήρι, το αρχαιότερο στο Πήλιο, που επισκεπτόμαστε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που αναλαμβάνει την αποκατάσταση του τέμπλου και τη συντήρηση του καθολικού του Μοναστηριού. Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, το οποίο θα ξεκινήσει περίπου τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2021, εκτός της μονής του Οσίου Λαυρεντίου, έχει ενταχθεί η αποκατάσταση και η συντήρηση της Αγίας Μαρίνας στον Κισσό, καθώς και η συντήρηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου και των εικόνων στον Άγιο Αθανάσιο του Αγίου Γεωργίου Νηλείας. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων είναι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, για την εξαιρετική μας συνεργασία, με στόχο την ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας».

Η αυτοψία συνεχίστηκε με επίσκεψη στην Αγία Μαρίνα Κισσού, στο ανατολικό Πήλιο, η οποία θεωρείται από τα πιο αντιπροσωπευτικά και αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία του Πηλίου και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Την υπουργό υποδέχτηκε ο δήμαρχος Ζαγοράς Πατής Κουτσάφτης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο ναός είναι τρίκλιτη τρισυπόστατη βασιλική μεγάλων διαστάσεων του 17ου αιώνα και σύμφωνα με επιγραφή ανακαινίστηκε το 1774. Καλύπτεται με ενιαία δίρριχτη στέγη που φέρει πλάκες από σχιστόλιθο. Εξωτερικά στις τρεις όψεις του ναού διαμορφώνεται ξύλινο προστώο που στο ΒΑ και ΝΑ άκρο του καταλήγει σε δύο παρεκκλήσια. Το τέμπλο του είναι ξυλόγλυπτο και φιλοτεχνήθηκε τον 18ο αιώνα. Οι οροφές του φέρουν τοιχογραφίες του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Παγώνη (1802). Ο ναός παρουσιάζει προβλήματα στη στέγη, με αποσάθρωση και παραμόρφωση των ξύλινων μελών της με αποτέλεσμα την εισροή ομβρίων εντός του ναού και την σταδιακή καταστροφή των οροφογραφιών της σε αρκετά σημεία. Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων και η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, αναλαμβάνουν την πλήρη αποκατάσταση του ναού με την ανάταξη της στέγης και την αποκατάσταση του αγιογραφικού διακόσμου.

Η επίσκεψη στα μνημεία του Πηλίου ολοκληρώθηκε με αυτοψία στον Άγιο Αθανάσιο του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, όπου προγραμματίζεται συντήρηση του τέμπλου και των εικόνων, με εργασίες στερέωσης, απεντόμωσης, καθαρισμού και αισθητικής αποκατάστασης του Ιερού Ναού.

Τη Λίνα Μενδώνη σε όλες τις αυτοψίες συνόδευσαν, η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, οι βουλευτές Μαγνησίας Κώστας Μαραβέγιας και Αθανάσιος Λιούπης και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατέρρευσε επί σκηνής ο Κάρλος Σαντάνα

Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας

Ennio: Μια ταινία του Giuseppe Tornatore

Οι Καθολικοί στο Χονγκ Κονγκ ετοιμάζονται για θρησκευτική καταστολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα