Ακλόνητος και σταθερός για δεκαετίες παραμένει στην περιφέρεια της Ινδίας ο θεσμός της καταβολής προίκας από τη νύφη στον γαμπρό σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι ερευνητές μελέτησαν 40.000 γάμους που τελέστηκαν σε μη αστικά κέντρα της Ινδίας από το 1960 έως το 2008. Διαπίστωσαν ότι στο 95% των περιπτώσεων καταβλήθηκε προίκα παρόλο που πρόκειται για έναν θεσμό που κηρύχθηκε παράνομος το 1961.
Η εν λόγω πρακτική, η οποία θεωρείται πληγή για την κοινωνία της Ινδίας, συνεχίζεται σταθερά αφήνοντας πολλές γυναίκες εκτεθειμένες στον κίνδυνο της ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και στον θάνατο. Η παράδοση αιώνων σε χώρες της νότιας Ασίας επιβάλλει στην οικογένεια της νύφης να δωρίζει χρήματα, ρούχα και κοσμήματα στην οικογένεια του γαμπρού.
Η έρευνα μελέτησε αρχεία και δεδομένα από 17 πολιτείες της Ινδίας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 96% του πληθυσμού της χώρας. Επικεντρώθηκε στην περιφέρεια καθώς ο θεσμός της Ινδίας απαντάται κυρίως στα χωριά της Ινδίας. Οι οικονομολόγοι S Anukriti, Nishith Prakash και Sunghoh Kwon μελέτησαν επίσης την αξία των δώρων που δίδονται ως προίκα στον γαμπρό.
Διαπίστωσαν ότι ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που η οικογένεια του γαμπρού δώρισε κάτι στην οικογένεια της νύφης για τον γάμο. Κατά μέσο όρο η οικογένεια του γαμπρού ξοδεύει περίπου 5.000 ρουπίες (67 δολάρια) για τη νύφη, ενώ η οικογένεια της νύφης ξοδεύουν το επταπλάσιο ποσό, περίπου 32.000 ρουπίες (429 δολάρια).
Τα στατικά των γάμων στην Ινδία
- Η Ινδία είναι μια μονογαμική χώρα.
- Μόλις το 1% των γάμων καταλήγει σε διαζύγιο
- Οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του γαμπρού/νύφης στο 90% των περιπτώσεων
- Ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των έγγαμων ζευγαριών ζει με τους γονείς του γαμπρού
- Το 85% των γυναικών παντρεύεται άτομο από άλλο χωριό