Μια ισχυρή έκρηξη αναστάτωσε τα ήρεμα νερά της Κασπίας Θάλασσας, όπου το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει δεκάδες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και αερίου. Η αιτία της έκρηξης, η οποία δημιούργησε μια στήλη φωτιάς το βράδυ της Κυριακής, δεν διευκρινίστηκε αμέσως αλλά η κρατική εταιρεία αερίου Socar του Αζερμπαϊτζάν την απέδωσε σε έκρηξη των επονομαζόμενων ηφαιστείων λάσπης. Καμία από τις πλατφόρμες της Socar δεν υπέστη ζημιές από την έκρηξη.
Τα ηφαίστεια λάσπης στην Κασπία Θάλασσα αντί για λάβα, εκτινάσσουν στον αέρα πίδακες φλεγόμενου φυσικού αερίου και λάσπη που παρασύρεται από την υπόγεια έκρηξη.
Εκπρόσωπος της Socar δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν ΑΡΑ ότι η έκρηξη καταγράφηκε περίπου 10 χιλιόμετρα από το πεδίο φυσικού αερίου Ουμίντ, το οποίο βρίσκεται 75 χιλιόμετρα από την παραλιακή γραμμή της πρωτεύουσας Μπακού.
Ο καθηγητής ηφαιστειολογίας του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, Μαρκ Τινγκάι, δήλωσε ότι η έκρηξη είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε ηφαίστειο λάσπης καθώς η τοποθεσία όπου σημειώθηκε ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του ηφαιστείου με την ονομασία Makarov Bank, το οποίο είχε εκραγεί το 1958 απελευθερώντας μια στήλη φωτιάς ύψους 500 έως 600 μέτρων και πλάτους 150 μέτρων.
Λόγω των υπόγειων αποθεμάτων αερίου και πετρελαίου, το Αζερμπαϊτζάν ήταν γνωστό ως η Χώρα της Φωτιάς, με τον εξερευνητή Μάρκο Πόλο να γράφει για τις φωτιές από καιόμενο αέριο από τον 13ο αιώνα.
Η έκρηξη στο Αζερμπαϊτζάν σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά τη διαρροή φυσικού αερίου από έναν υποθαλάσσιο αγωγό στον κόλπο του Μεξικού, η οποία προκάλεσε πελώρια ανάφλεξη στην επιφάνεια της θάλασσας κάνοντάς τη να μοιάζει σαν να έχει πάρει φωτιά.
Πηγή: The Guardian