ΑΘΗΝΑ
18:49
|
19.04.2024
Την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισαν Μέρκελ και φον ντερ Λάιεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε σήμερα τη Δευτέρα (5/7) η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Όπως είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, «είναι προς το συμφέρον της ίδιας της ΕΕ να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης των χωρών της περιοχής.

Ακόμα, η κ. Μέρκελ ανέφερε πως η χώρα της θα δώσει 3 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού στα 6 κράτη των Δυτικών Βαλκανίων. 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η ΕΕ στηρίζει το έργο των εταίρων της στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και «να προχωρήσουν στο ευρωπαϊκό τους μονοπάτι». Τόνισε, επίσης, ότι η Διαδικασία του Βερολίνου έχει χρησιμεύσει ως εκκολαπτήριο για πολλές πρωτοβουλίες που έχουν πλέον γίνει αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής της ΕΕ έναντι της περιοχής. «Μαζί έχουμε ξεκινήσει την πορεία για μια πιο βιώσιμη, πιο ψηφιακή και πιο ανθεκτική Ευρώπη», δήλωσε.

Συμπλήρωσε δε πως «είναι βασική προτεραιότητα μας να επιταχύνουμε τη διεύρυνση της ΕΕ και να υποστηρίξουμε τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την πρόοδο στο ευρωπαϊκό μονοπάτι τους».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, τόνισε: «Η μείωση του κοινωνικοοικονομικού χάσματος μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία Διεύρυνσης. Φέρνουμε σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή μέσω του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου. Τώρα εναπόκειται στην περιοχή να τα χρησιμοποιήσει καλά αξιοποιώντας το πλήρες οικονομικό της δυναμικό και δημιουργώντας μια κοινή περιφερειακή αγορά βάσει των κανόνων της ΕΕ.»

Πηγές: Euronews, Euractiv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προσφέρει νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού- Θα απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα