ΑΘΗΝΑ
03:40
|
18.04.2024
Περισσότεροι από 1.000 Aφγανοί στρατιώτες κατέφυγαν στο Τατζικιστάν μετά από μάχες με τους Ταλιμπάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αποστολή 20.000 στρατιωτών στα σύνορα με το Αφγανιστάν για την ενίσχυση των συνόρων ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Τατζικιστάν, λόγω πολεμικών συγκρούσεων που επικρατούν στην μεθόριο Τατζικιστάν-Αφγανιστάν.

Όπως ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας 1.037 στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού του Αφγανιστάν κατέφυγαν στο έδαφος του Τατζικιστάν για να σώσουν τη ζωή τους, καθώς αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μετά από ένοπλες συγκρούσεις με ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν τέθηκαν, 6 χωριά της αφγανικής επαρχίας Μπανταχσάν, που βρίσκονται στα σύνορα με το Τατζικιστάν μήκους 910 χιλιομέτρων.

Πολλές εκατοντάδες Αφγανοί στρατιώτες έχουν διασχίσει τα σύνορα για να γλιτώσουν από την επίθεση των Ταλιμπάν στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Το Τατζικιστάν τους έχει επιτρέψει να περάσουν στο έδαφός του, επικαλούμενο «την αρχή καλής γειτονίας και σεβασμού της θέσης μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν».

Σημειώνεται ότι οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους από τα τέλη Ιουνίου το πιο σημαντικό μεθοριακό πέρασμα με το Τατζικιστάν και άλλα σημαντικά σημεία διέλευσης με τη χώρα αυτήν, όπως και περιοχές που οδηγούν στην μεγάλη αφγανική πόλη Κουντούζ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου πενήντα χιλιομέτρων, καθώς έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους από τότε που άρχισε τον Μάιο η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ιδιαίτερα στις επαρχίες του βορρά, θα υπάρξει πιθανόν επιβράνδυση της αποχώρησης ενώ ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ, δεν απέκλεισε την Τρίτη αεροπορικά πλήγματα κατά των Ταλιμπάν.

Οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις σχεδιάζουν αντεπίθεση στις βόρειες επαρχίες της χώρας μετά την κατάληψη εδαφών από τους Ταλιμπάν. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χαμντουλάχ Μόχιμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο RIA ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν περίμεναν την επίθεση των Ταλιμπάν, αλλά «απολύτως σίγουρα» θα αντεπιτεθούν.

Υποστήριξη Ρωσίας στο Τατζικιστάν

Την διαβεβαίωση για υποστήριξη του Τατζικιστάν έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρόεδρο του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας. Θα παράσχει υποστήριξη τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, σε περίπτωση που αυξηθεί η ένταση στα σύνορα του Τατζικιστάν με τον Αφγανιστάν. 

Πηγές: TASS, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τη συνέχεια στρατιωτικής στήριξης σε Ισραήλ-Ουκρανία

Νέο χάρτη πολιτικής αποτροπής στη Μέση Ανατολή βλέπουν στο Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα