ΑΘΗΝΑ
01:00
|
22.01.2022
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης προειδοποιεί ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του τέταρτου κύματος».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Είχε φανεί από την προηγούμενη βδομάδα ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι είναι θετικό,  ότι μέχρι στιγμή δεν έχει φανεί κάποια αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στην έλευση ενός 4ου κύματος της πανδημίας επισήμανε ότι η εξάπλωση τη μετάλλαξης Δέλτα που είναι πιο μεταδοτική, εξαπλώνεται κυρίως στους νέους που είναι ανεμβολίαστοι και ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του 4ου κύματος».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί στην χώρα παρόμοια εικόνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ, ενώ είπε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει σίγουρα τις 2.000» κρούσματα καθημερινά.

Σχετικά με τα μέτρα, ο Γκ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «οποιοδήποτε δραστικό μέτρο θα εξαρτηθεί από την πίεση στο σύστημα υγείας». Ωστόσο για την επαναφορά στην υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, σημείωσε ότι δεν έχει τεθεί αυτό το θέμα προς συζήτηση αυτή τη στιγμή.

Επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός για όλους αυτή τη στιγμή, καθώς αν νοσήσει κάποιος, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, ακόμη και τα ήπια συμπτώματα μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Γνωστοί μου έχουν απώλεια οσμής και γεύσης για μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τις μετακινήσεις, ο καθηγητής θεωρεί πολύ δύσκολο να ελεγχθούν οι χερσαίες, ενώ οι διακρατικές μετακινήσεις, σύντομα, θα επιτρέπονται μόνο σε εμβολιασμένους.

Παράλληλα σημείωσε ότι «είναι σημαντικό η συμμετοχή στα self test να παραμείνει για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει διάκριση για το σε ποιους χώρους η χρησιμότητα των self test  είναι μέγιστη και ελάχιστη, εξηγώντας ότι γι’ αυτό πάρθηκε και η απόφαση σχετικά με τις μετακινήσεις με self test.

Τέλος, αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, είπε ότι υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους. «Αυτό θα ακολουθήσουμε και με αυτό θα πορευτούμε.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βάρβαρη επίθεση Εβραίων εποίκων σε ακτιβιστές και Παλαιστίνιους

Λουκασένκο: Η μετάβαση της εξουσίας στη Λευκορωσία πρέπει να γίνει μόνο μέσω εκλογών

Σε «εποικοδομητικό διάλογο» καλεί τη Ρωσία η Σόφια

Ισραήλ-Κορονοϊός: Πάνω από 69.000 νέα κρούσματα και ρεκόρ θετικότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα