ΑΘΗΝΑ
16:45
|
26.06.2024
Την αποφυλάκιση του πρώην βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), διάταξε σήμερα τουρκικό δικαστήριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αποφυλάκιση του πρώην βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), διάταξε σήμερα τουρκικό δικαστήριο μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που έκρινε ότι τα δικαιώματά του παραβιάστηκαν από τις αρχές.

Ο Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, είχε εκλεγεί βουλευτής με το ΗDP, δίνοντας αγώνες για τα ανθρώπινα, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Είχε συλληφθεί και φυλακιστεί τον Απρίλιο, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε την έκπτωση του από το βουλευτικό αξίωμα στις 17 Μαρτίου μετά την επιβεβαίωση από τη δικαιοσύνη της καταδίκης του σε φυλάκιση δυόμιση χρόνων για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Διαμαρτυρόμενος για την καθαίρεσή του, ο 55χρονος Γκεργκερλίογλου είχε αρνηθεί να φύγει από το Κοινοβούλιο διανυκτερεύοντας και τρώγοντας σε μια αίθουσα του κτιρίου για αρκετές μέρες, έως ότου συλληφθεί.

Ωστόσο την περασμένη Πέμπτη, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι το δικαίωμά του να διεξάγει πολιτικές δραστηριότητες και οι ατομικές του ελευθερίες «παραβιάστηκαν», ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης και ο γιος του.

Λόγω αυτής της απόφασης, δικαστήριο διέταξε σήμερα την αποφυλάκιση του πρώην βουλευτή, ο οποίος αποφυλακίστηκε αργά το βράδυ.

Όπως δήλωσε ο γιος του πρώην βουλευτή στο twitter η αστυνομία δεν επέτρεψε στον πατέρα του να κάνει δήλωση μπροστά από τη φυλακή και αυτή τη στιγμή κατευθύνονται προς τα γραφεία του του HDP.

Υπενθυμίζεται πως το HDP, είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου, το οποίο κατηγορείται τακτικά από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «πολιτική βιτρίνα» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα.

Από το 2016, έχουν συλληφθεί αρκετές εκατοντάδες εκλεγμένοι αξιωματούχοι και ακτιβιστές του HDP, με την καταστολή να φαίνεται να έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες.

Πηγές: Euronews, Αυγή

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκη των διαδηλωτών στην Κένυα- Ο Πρόεδρος Ρούτο απέσυρε το νομοσχέδιο για τους φόρους

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της «Αυγής»

Υπό έλεγχο η φωτιά σε παλιό εργοστάσιο στο Μοσχάτο

Αστροναύτες του Starliner «εγκλωβίστηκαν» στο διάστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα