ΑΘΗΝΑ
09:49
|
20.04.2024
Στις 19:00 η συγκέντρωση στα Προπύλαια – Διαμαρτυρία για τη “διπλή” αξιολόγηση και την “αυτονομία” των σχολικών μονάδων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο καλούν σήμερα το απόγευμα στις 19:00 στα Προπύλαια εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και σύλλογοι εκπαιδευτικών ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία φέρνει προς ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι ρυθμίσεις για την αξιολόγηση και την αυτονομία των σχολικών μονάδων.

Το νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 14 Ιουλίου και αμέσως μετά κατατίθεται προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο καλεί και το ΔΣ της ΟΛΜΕ απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Τη στήριξή του στην κινητοποίηση εξέφρασε με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Στο κάλεσμά τους οι Σύλλογοι, οι ΕΛΜΕ και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και μαθητές σημειώνουν ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση μεταξύ άλλων:

  • Προωθεί την “αυτονομία” του σχολείου, που σημαίνει απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση, από την ευθύνη στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, οδηγεί στη διαιώνιση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας, στην υποβάθμιση των υποδομών και ανοίγει το δρόμο για την είσοδο των επιχειρήσεων-χορηγών στα σχολεία, που θα επεμβαίνουν μέχρι και στο τι μαθαίνουν τα παιδιά!
  • Στο όνομα της “ελευθερίας” το κάθε σχολείο θα επιλέγει βιβλίο και πλευρές του προγράμματος σπουδών, καταργώντας εντελώς τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευση και εντείνοντας τις ανισότητες και τους φραγμούς, ειδικά στις πιο φτωχές περιοχές.
  • Δίνει ακόμα ένα χτύπημα δίνεται στην ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών με τις “δεξιότητες”, που προωθούνται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και είναι στην πραγματικότητα στείρες και βραχυπρόθεσμες γνώσεις, αφού διδάσκονται ξεκομμένες από τη γενική, ολόπλευρη μόρφωση, που διαμορφώνει στους μαθητές σωστό τρόπο σκέψης και ολόπλευρη προσωπικότητα.
  • Προβλέπεται ακόμα πιο ασφυκτικός έλεγχος των σχολείων αλλά και των εκπαιδευτικών, με τις αλλαγές στις δομές εκπαίδευσης και επιλογής στελεχών, αλλά και με την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών για το αν υλοποιούν όλες τις αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις.
  • Προχωράει σε ένα ακόμα χτύπημα του ολοήμερου σχολείου. Δίνεται η δυνατότητα, με τη λήξη του υποχρεωτικού ωρολόγιου προγράμματος (13.15) να λειτουργούν δομές ΚΔΑΠ των Δήμων για την απασχόληση των μαθητών.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν επίσης η πραγματοποίηση πολύμορφων δράσεων ενάντια στο νομοσχέδιο, όπως πικετοφορίες, αφισοκολλήσεις, ανάρτηση πανό αλλά και η έκδοση ανακοινώσεων κεντρικά σε πλατείες, σε γειτονιές. Επίσης η πραγματοποίηση συσκέψεων με γονείς, με στόχο την ενημέρωσή τους για το τι θα αντιμετωπίσουν μαζί με τα παιδιά τους την επόμενη σχολική χρονιά, που στις πλάτες και στις τσέπες τους θα πέσει το βάρος της μεγαλύτερης “αυτονόμησης” των σχολείων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Φθιώτιδα: Κατέρρευσε τμήμα οροφής σε σχολείο εν ώρα μαθήματος

Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ: Υποαμειβόμαστε-Δεν μας δίνουν τα προβλεπόμενα δώρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα