ΑΘΗΝΑ
13:41
|
20.04.2024
Η επιτροπή των ειδικών συστήνει τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
Ç åíçìÝñùóç ôùí äéáðéóôåõìÝíùí óõíôáêôþí óôï Õðïõñãåßï Õãåßáò áðü ôïí Õöõðïõñãü ÐïëéôéêÞò Ðñïóôáóßáò êáé Äéá÷åßñéóçò Êñßóåùí Íßêï ×áñäáëéÜ, ôçí ÊáèçãÞôñéá ÐáéäéáôñéêÞò Ëïéìùîéïëïãßáò êáé ìÝëïò ôçò ÅðéôñïðÞò Åìðåéñïãíùìüíùí ÂÜíá ÐáðáåõáããÝëïõ, ôïí Åðßêïõñï ÊáèçãçôÞ ôçò ÉáôñéêÞò Ó÷ïëÞò ôïõ ÅÊÐÁ êáé ìÝëïò ôçò ÅðéôñïðÞò Åìðåéñïãíùìüíùí Ãêßêá Ìáãéïñêßíç êáé áðü ôïí ï ÁíáðëçñùôÞ Õðïõñãü Õãåßáò Âáóßëç ÊïíôïæáìÜíç, ôçí ÐáñáóêåõÞ 8 Éáíïõáñßïõ 2021. (EUROKINISSI/ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες να φορούν μάσκα για προστασία από τον κορονοϊό και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός έκανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. 

Στην ενημέρωση συμμετείχαν εκτός της κ. Παπαευαγγέλου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιάς, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνης και ο  Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Συστήνουμε υποχρεωτικά τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, αλλά και ανοιχτούς με συγχρωτισμό. Συγκεκριμένα η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε χώρους εργασίας, σε καταστήματα, σε εκκλησίες και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μπορούμε να μη φοράμε μάσκα όταν περπατάμε με φίλους σε ένα ήσυχο μέρος, ωστόσο θα πρέπει η μάσκα να γίνει μόνιμο αξεσουάρ φέτος το καλοκαίρι και οφείλουμε να το έχουμε μαζί μας», δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, παρατηρείται μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων στα 23 έτη, ήτοι μια μείωση κατά μία δεκαετία. Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 1.081 από 442 την προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Στο επίκεντρο βρίσκονται Αττική, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο. «Η συνεπής διενέργεια των self test μπορεί να παίξει ρόλο στη συγκράτηση της διασποράς» είπε η κα. Παπαευαγγέλου, ενώ συμπλήρωσε πως δεν φαίνεται πως θα οδηγηθούμε σε νέα πίεση προς το ΕΣΥ, κυρίως λόγω του ότι οι εμβολιασμοί έχουν δημιουργήσει ήδη μια σημαντική ασπίδα προστασίας.

Μετάλλαξη Δέλτα, χαλάρωση και ο συνωστισμός στη διασκέδαση συνετέλεσαν στην αύξηση των κρουσμάτων, τόνισε ακόμη η κα. Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: Η πρόβλεψη παραμένει για το στέλεχος Δέλτα- Θα επικρατήσει

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης τόνισε πως μέχρι σήμερα έχει απομονωθεί το στέλεχος σε 100 χώρες, ενώ ο εμβολιασμός έχει προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα Υγείας.

«Η πρόβλεψη παραμένει πως το στέλεχος Δέλτα θα επικρατήσει έναντι του στελέχους Ά. Ο εμβολιασμός έχει προστατέψει σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα Υγείας ακόμη και σε χώρες που επικρατεί η Δέλτα. Η καλύτερη ελπίδα μας είναι να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και να συμμετέχουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι».

Χαρδαλιάς: Παρατηρείται μείωση του μέσου ηλικίας των κρουσμάτων

Τα νέα, αυστηρότερα μέτρα που θα ισχύουν στη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης από σήμερα Πέμπτη 8 Ιουλίου, επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, ανακοίνωσε και τις αυστηρές κυρώσεις που θα ισχύουν σε περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις κυρώσεις που θα ισχύουν σε περιπτώσεις παράβασης των μέτρων. Ειδικότερα:

  • Για καταστήματα κάτω των 200 τ.μ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για διάστημα 7 ημερών.
  • Για καταστήματα άνω των 200 τ.μ, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για 7 ημέρες.
  • Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη μέρα και για 15 ημέρες.
  • Σε τυχόν τρίτη παράβαση, θα αφαιρείται η άδεια.

Επισήμανε δε ότι η επιβολή των κυρώσεων θα έχει αναδρομική ισχύ, καθώς «στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες ώρες, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων και βάσει υλικού, από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση».

Πώς αλλάζει ο επιδημιολογικός χάρτης

Στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) μεταφέρονται η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών και οι δήμοι Θήρας και Ιητών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας Covid-19.

Συγκεκριμένα ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, επικαιροποιείται ως εξής:

  • Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).
  • Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).
  • Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2).
  • Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
  • Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
  • Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα