ΑΘΗΝΑ
19:03
|
26.04.2024
Ο ηγέτης της οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση" εξέπνευσε χτες στη Δαμασκό σε ηλικία 83 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Έφυγε» χτες,7/7/2021 στο σπίτι του στη Δαμασκό της Συρίας σε ηλικία 83 ετών ο Παλαιστίνιος αγωνιστής και ιδρυτής της οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση»΄Αχμεντ Τζιμπρίλ.

Ο Τζιμπρίλ είχε πολεμήσει κατά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής τις δεκαετίες του 1970 και του 1980  και είχε αφιερώσει τη ζωή του στον απελευθερωτικό αγώνα με στόχο την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Το 1968 ίδρυσε την οργάνωση PFLP-GC έχοντας προηγουμένως αποχωρήσει από το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» του Τζορτζ Χαμπάς. Στη συνέχεια η οργάνωσή του χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» από τις ΗΠΑ.

Τα πρώτα χρόνια η οργάνωση «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση» εξαπέλυσε δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις και απαγωγές σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή με πιο γνωστή την βομβιστική επίθεση σε ελβετικό αεροσκάφος το 1970 με αποτέλεσμα τον θάνατο 47 επιβαινόντων.

Ο Άχμεντ Τζιμπρίλ  τα επόμενα χρόνια ήρθε σε σύγκρουση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη και αρχηγό της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, (PLO), Γιάσερ Αραφάτ, καθώς επίσης και με τον σημερινό Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς καθώς ήταν αντίθετος με τις «ειρηνευτικές» συμφωνίες του Όσλο.

Ahmed Jibril, the head of Popular Front for the Liberation of Palestine - General Command, delivering a speech at the Yarmouk refugee camp in southern Damascus on April 14, 2007.

Το 1985 είχε διαπραγματευτεί επιτυχώς την απελευθέρωση άνω των 1.000 Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων (μεταξύ των οποίων ο συνιδρυτής της Χαμάς σείχης ΄Αχμεντ Γιασίν) με αντάλλαγμα να αφεθούν ελεύθεροι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες.

Την τελευταία δεκαετία είχε πάρει το μέρος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ έναντι ένοπλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων. Μαχητές της οργάνωσής του, που συνεργάζονται με την λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, είχαν δώσει πριν χρόνια σκληρή μάχη, στο πλευρό του συριακού στρατού, για την απελευθέρωση του παλαιστινιακού μεγάλου προσφυγικού καταυλισμού Γιαρμούκ στη Δαμασκό όταν είχε καταληφθεί από τζιχαντιστές και άλλους αντικαθεστωτικούς τα πρώτα χρόνια του πολέμου στη Συρία.

Ζούσε στη Συρία από τη δεκαετία του 1990.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα