ΑΘΗΝΑ
03:25
|
26.04.2024
Οι τρεις χώρες που έχουν ρόλο "εγγυητή" της εκεχειρίας στη Συρία επιχαίρουν για τις πρόσφατες ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρωσία, Τουρκία και Ιράν χαιρέτισαν σήμερα την επιτυχή ανταλλαγή πέντε Σύρων φαντάρων και πέντε Σύρων αντικαθεστωτικών ενόπλων στις 2 Ιούλη στην περιοχή αλ Μπαμπ της επαρχίας Χαλέπι εκτιμώντας πως σηματοδοτεί την έναρξη μίας διαδικασίας ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Ρώσοι, Τούρκοι και Ιρανοί διπλωμάτες που συμμετέχουν στη λεγόμενη διαδικασία της Αστάνα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τον 10ετή πόλεμο στη Συρία χαιρέτισαν την επιτυχή ανταλλαγή αιχμαλώτων  εκτιμώντας πως επιβεβαιώνει «την προθυμία των συριακών πλευρών να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη με τη βοήθεια των εγγυητών της εκεχειρίας της διαδικασίας Αστάνα» (δηλαδή της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν). Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν πως η επιχείρηση επιβεβαιώνει και «την προθυμία των εγγυητών της εκεχειρίας στη Συρία για ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας με την Ομάδα Εργασίας για την Απελευθέρωση Κρατουμένων, Ομήρων και Παράδοσης σορών και Ταυτοποίησης αγνοουμένων».

Αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν αναφέρουν στην ίδια κοινή ανακοίνωση ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν την συνεργασία τους για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και καταδίκασαν την αύξηση της «τρομοκρατικής δραστηριότητας σε διάφορες περιοχές της Συρίας» μετά την ολοκλήρωση  της 16ης διεθνούς συνάντησης της διαδικασίας της Αστάνας (όπως ονομαζόταν έως πριν λίγα χρόνια η πρωτεύουσα του Καζακστάν που σήμερα είναι γνωστή ως Νουρ Σουλτάν).

Το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο την κοινή ανακοίνωση αναφέρει πως οι αξιωματούχοι από τις τρεις χώρες διαβεβαιώνουν επίσης για την «αποφασιστικότητά τους» να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση «κάθε μορφής τρομοκρατίας» και να σταθούν εμπόδιο στην ατζέντα αυτονομιστών που επιδιώκουν την υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας όπως επίσης και την διακύβευση της «εθνικής ασφάλειας γειτονικών χωρών».

Ετσι εξήγησαν πως θα εντείνουν τη συνεργασία τους για την «εξάλειψη τρομοκρατικών οργανώσεων και των παρακλαδιών τους όπως είναι το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβραντίεφ συμμετέχοντας σήμερα στην 16η διεθνή συνάντηση της διαδικασίας Αστάνα για τη Συρία εκτίμησε πως το προσεχές διάστημα θα συνεχιστούν οι ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου στη Συρία στο πλαίσιο ρωσο-τουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Αστάνα με αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα