ΑΘΗΝΑ
16:34
|
19.04.2024
Μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένο και ανειδίκευτο προσωπικό αντιμετωπίζουν εργοδοτικές οργανώσεις στη Βρετανία, ιδιαίτερα στους κλάδους της εστίασης,του τουρισμού και της οικοδομής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη μεγαλύτερη έλλειψη προσωπικού από την δεκαετία του 1990 διαπιστώνουν βρετανικές εργοδοτικές ενώσεις  εξαιτίας των εμποδίων που όρθωσαν στην έλευση μεταναστών τόσο τα νέα δεδομένα που δημιούργησε στη Βρετανία η αποχώρησή της από την ΕΕ (Brexit) όσο και η πανδημία με τον κορονοϊό covid-19.

Η Συνομοσπονδία Προσλήψεων και Απασχόλησης (REC) και η εταιρία παροχής λογιστικών υπηρεσιών KPMG ανακοίνωσαν πως ο αριθμός των διαθέσιμων υπαλλήλων και εργατών για πρόσληψη έχει μειωθεί σημαντικά σε επίπεδα όμοια με εκείνα που είχαν καταγραφεί τον Ιούνιο του 1997.

Οι εργοδοτικές εταιρίες διαπιστώνουν ελλείψεις σε συγκεκριμένους τομείς όπως είναι οι μεταφορές, η εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), ο τουρισμός, η μεταποίηση, ο κλάδος των κατασκευών και της οικοδομής.

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι εργοδότες ανεύρεσης επαγγελματιών μαγείρων (σεφ), σε βοηθητικό προσωπικό επιχειρήσεων εστίασης, σε καθαριστές και σε υπηρεσίες ασφάλειας και φύλαξης. Λιγότερο έντονα είναι τα προβλήματα σε εξειδικευμένους κλάδους υπηρεσιών τεχνολογίας ωστόσο και εκεί, όσο περνούν οι μήνες, διαφαίνονται ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Εκπρόσωπος της KPMG μιλώντας στην εφημερίδα Guardian προέτρεψε τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και τις εργοδοτικές ενώσεις να ξεκινήσουν άμεσα προγράμματα επανεκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού σε νέες τεχνολογίες και δεξιότητες που είναι απαραίτητες σε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και κλάδους της οικονομίας που παρουσιάζουν ανοδική τροχιά ανάπτυξης μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης πανδημίας.

Ωστόσο, οι γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες που δυσχεραίνουν την έλευση μεταναστών στη Βρετανία ιδιαίτερα από χώρες-μέλη της ΕΕ δημιουργούν «εύφραγμα» και ελλείψεις στην αγορά εργασίας όχι μόνον επιστημονικά και τεχνολογικά εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού.

Όπως σημειώνει η Guardian, η ανεργία στη Βρετανία έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες στο 4,7% παρά τις πρόσφατες προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας για αύξηση της ανεργίας στο 5,5% όταν αρθούν τα μέτρα προστασίας και επιδότησης της μισθοδοσίας περίπου 1.500.000 εργαζομένων που παραμένουν σήμερα σε κρατικώς επιδοτούμενη κατάσταση.

Επιπλέον, νεότερα στοιχεία του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα καταγράφουν ότι το 70% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ανεύρεση και πρόσληψη νέου προσωπικού προσπαθεί από τον περασμένο Ιούνιο ιδιαίτερα σε τομείς όπως είναι η οικοδομή, ο τουρισμός, οι επιχειρήσεις εστίασης και μεταποίησης.

Εκτιμάται πως στη διάρκεια της πανδημίας εγκατέλειψαν τη Βρετανία πάνω από 1.300.000 μετανάστες κυρίως (αλλά όχι μόνον) από χώρες της ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας»

Οι ΗΠΑ θα στείλουν όπλα 1 δις δολαρίων στο Ισραήλ- «Υποστήριξη άνευ όρων»

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα