ΑΘΗΝΑ
08:26
|
25.04.2024
Ο Σαουδάραβας πρίγκηπας Χάλιντ είναι ο πρώτος αξιωματούχος της χώρας του που επισκέπτεται τις ΗΠΑ αφότου ανέλαβε πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδοχικές συναντήσεις με πρωτοκλασάτους υπουργούς της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν πραγματοποιεί από την Τρίτη ο Σαουδάραβας υφυπουργός Άμυνας και νεότερος αδελφός του πρίγκηπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, Χάλιντ μπιν Σαλμάν.

Ο 33χρονος Σαουδάραβας υφυπουργός Άμυνας συναντήθηκε λίγο μετά την άφιξή του στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Τζόνσον, τον επιτελάρχη του αμερικανικού στρατού στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ και με τον υφυπουργό Άμυνας για θέματα πολιτικής Κόλιν Καλ για να συζητήσουν “τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Υεμένη” δεδομένης της “αφοσίωσης των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας στην αντιμετώπιση αποσταθεροποιητικών ενεργειών του Ιράν” στην περιοχή “και άλλα θέματα”.

Στη συνέχεια ο Χάλιντ μπιν Σαλμάν, (που φέρεται πως είχε αναμιχθεί και αυτός στην υπόθεση της εν ψυχρώ δολοφονίας του Σαουδάραβα αρθρογράφου της Ουάσιγκτον Ποστ, Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018 στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη), συναντήθηκε με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καθώς επίσης και με την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ και τον ανώτερο σύμβουλο του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Ντέρεκ Τσόλετ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους σε σχέση με την επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκηπα Χάλιντ μπιν Σαλμάν σε μία προσπάθεια να φανεί “συνεπής” με τις “κορώνες” που είχε βγάλει προεκλογικά κατά των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία τόσο σε σχέση με τον καταστροφικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η σύμμαχός της εναντίον της Υεμένης από το 2015 όσο και αναφορικά με τη δολοφονία του Κασόγκι.

Η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος Τύπου στον Λευκό Οίκο, ανέφερε ότι “πιθανώς” να συζητηθεί και η δολοφονία Κασόγκι στις συναντήσεις του Σαουδάραβα πρίγκηπα τονίζοντας ωστόσο πως το κέντρο βάρος θα δοθεί στη “δέσμευση” των ΗΠΑ να βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία στην ενίσχυση της άμυνάς της. Ο δε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας μετά τη συνάντησή του με τον Χάλιντ μπιν Σαλμάν τόνισε πως συμφώνησαν να παραμείνουν “σε επαφή τους επόμενους μήνες”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μετά τις Ευρωεκλογές

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα