ΑΘΗΝΑ
17:38
|
23.04.2024
Εισηγητής του ΟΗΕ καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει ευθύνες και να τιμωρήσει τα εγκλήματα πολέμου των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο 69χρονος Καναδός πανεπιστημιακός καθηγητής και ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα (κατεχόμενα από το 1967) Παλαιστινιακά Εδάφη της Δυτικής Όχθης, Μάικλ Λινκ, κάλεσε σήμερα την διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναγνωρίσει την δημιουργία εβραϊκών εποικισμών στην περιοχή ως έγκλημα πολέμου στο πλαίσιο του διεθνούς καταστατικού της Ρώμης για την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Λινκ τόνισε πως οι εβραϊκοί εποικισμοί παραβιάζουν απόλυτα τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου που αναφέρονται με σαφήνεια στην απαγόρευση της μεταφοράς του πληθυσμού πολιτών της κατοχικής δύναμης σε κατεχόμενα εδάφη καθώς θεωρούνται από τη διεθνή κοινότητα πρακτική που συνιστά ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου.

«Για το Ισραήλ, οι εποικισμοί εξυπηρετούν δύο σκοπούς. Ο ένας είναι να εξασφαλίσουν πως το κατεχόμενο έδαφος θα παραμείνει υπό τον ισραηλινό έλεγχο. Ο δεύτερος είναι να εξασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει ποτέ ένα αληθινό παλαιστινιακό κράτος» είπε ο Λινκ απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη. Εξήγησε δε πως για αυτούς τους λόγους, η διεθνής κοινότητα συμφώνησε να απαγορεύσει την πρακτική των εποικισμών όταν θέσπισε την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης το 1949 και το Καταστατικό της Ρώμης το 1998.

 Πρόσθεσε ακόμη πως οι ισραηλινοί εποικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη είναι «η μηχανή της 54χρονης ισραηλινής κατοχής, που είναι η μακροβιότερη στον σύγχρονο κόσμο». Τόνισε πως υπάρχουν πλέον περίπου 300 εβραϊκοί εποικισμοί στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην Δυτική Όχθη όπου ζουν πάνω από 680.00 Εβραίοι έποικοι.

Επισήμανε πως κατά καιρούς ο παράνομος χαρακτήρας των εβραϊκών εποικισμών έχει αναφερθεί στο σύγχρονο διεθνές δίκαιο και στην σύγχρονη διπλωματία και πως αυτό επιβεβαιώνεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, τα συμβεβλημένα μέρη της Τέταρτης Διεθνούς Σύμβασης της Γενεύης και από πολλούς διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.

«Πρόκειται για τραγικό παράδοξο: ενώ οι ισραηλινοί εποικισμοί είναι σαφώς απαγορευμένοι από το διεθνές δίκαιο, η διεθνής κοινότητα παραμένει αξιοσημείωτα απρόθυμη να επιβάλει τους δικούς της νόμους!».

Ακολούθως ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης στο οποίο μεταξύ άλλων θα συμπεριλαμβάνονται ενέργειες όπως:

  • Την πλήρη υποστήριξη της δουλειάς του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που ερευνά τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου μέσω της δημιουργίας των εβραϊκών εποικισμών.
  • Να κληθεί το Ισραήλ να διαλύσει πλήρως όλους τους εποικισμούς.
  • Να αναπτυχθεί μία «δέσμη μέτρων» (π.χ. κυρώσεις) που θα κάνουν το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο εάν συνεχίσει να το αψηφά.
  • Να εξασφαλιστεί η πλήρης απόδοση ευθυνών στην ισραηλινή πολιτική, στρατιωτική και εκτελεστική εξουσία που ευθύνεται για τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη
  • Και να κληθούν όλα τα μέλη του ΟΗΕ να εφαρμόσουν την απόφαση 465 του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1980 προκειμένου να μην παρασχεθεί στο Ισραήλ καμία βοήθεια σε σχέση με τους εποικισμούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Το υπερπλεόνασμα ήρθε από τη φοροληστεία και την ακρίβεια, λέει το ΚΚΕ

Αισιοδοξία ΣΕΒ για τις προοπτικές της βιομηχανίας στο μέλλον

Τουρκία: Μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα