ΑΘΗΝΑ
10:07
|
29.06.2024
Βγήκαν από τη λίστα των “απειλούμενων ειδών”, αλλά παραμένουν “ευάλωτα”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τα γιγαντιαία πάντα από τη λίστα των “απειλούμενων ειδών” καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση του πληθυσμού των αξιολάτρευτων θηλαστικών. Το Πεκίνο αναφέρει ότι ο πληθυσμός των γιγαντιαίων πάντα που ζουν στην άγρια φύση έφτασε τα 1.800, γεγονός που σημαίνει πως πλέον τα ασπρόμαυρα θηλαστικά κατατάσσονται στην κατηγορία των “ευάλωτων” και όχι των “απειλούμενων ειδών”.   

Τα γιγαντιαία πάντα μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών το 1990, αλλά μετά από 30 χρόνια προγραμμάτων προστασίας και αναπαραγωγής η Κίνα έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά τον πληθυσμό τους. Μόνο την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των πάντα που ζει στην Κίνα αυξήθηκε κατά περίπου 20%.

Κινέζοι αξιωματούχοι εξηγούν ότι η εν λόγω επιτυχία αυτή οφείλεται κυρίως στην επέκταση, ανασύσταση και εκ νέου εποικισμό των δασών μπαμπού, το οποίο αποτελεί το 99% της διατροφής των γιγαντιαίων πάντα και χωρίς το οποίο το πιθανότερο θα ήταν να λιμοκτονήσουν μέχρι θανάτου. Η εξέλιξη αυτή “αντανακλά τις βελτιωμένες συνθήκες ζωής των πάντα και τις προσπάθειες της Κίνας για αναβάθμιση των οικοσυστημάτων τους” δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κουί Σουχόνγκ, επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος προστασίας του υπουργείου Οικολογίας και Περιβάλλοντος. Τα προγράμματα ελεγχόμενης αναπαραγωγής στα εθνικά πάρκα της Κίνας επίσης συνέβαλαν στην αύξηση του πληθυσμού των άγριων ζώων.

Το 2016, η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης   (IUCN) που εδρεύει στην Ελβετία, αφαίρεσε το ζώο από τη λίστα των απειλούμενων ειδών, κατατάσσοντάς το στα “ευάλωτα”. Το Πεκίνο διαφώνησε με αυτήν την απόφαση υποστηρίζοντας  ότι δημιουργούσε την εσφαλμένη πεποίθηση πως οι προσπάθειες προστασίας των πάντα μπορούσαν να χαλαρώσουν. 
 
Η Κίνα θεωρεί τα γιγαντιαία πάντα εθνικό θησαυρό, αξιοποιώντας τα μάλιστα και στις διπλωματικές της σχέσεις, προσφέροντάς τα ως “δάνειο” σε άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, από τη δεκαετία του 1950, η Κίνα χρησιμοποιεί τα πάντα ως “διπλωματικό εργαλείο” διαμόρφωσης πολιτικών και εμπορικών δεσμών με άλλες χώρες. Επιπλέον, κάποια από τα πάντα της Κίνας μισθώνονται σε ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο έναντι αμοιβής που αγγίζει το ένα εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο, καθώς τα θηλαστικά είναι από τα πιο δημοφιλή ζώα και προσελκύουν πλήθος επισκεπτών και έσοδα.

Το 1961 τα γιγαντιαία πάντα επελέγησαν για το λογότυπο του WWF, το οποίο είχε σχεδιάσει ο ιδρυτής της περιβαλλοντικής οργάνωσης, Πίτερ Σκοτ.

Πηγή: Daily Mail

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοινώνουν την Έκθεση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2024

Φωτιά στην Κερατέα-Εκκενώνονται δύο οικισμοί (upd)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 6 Περιφέρειες για σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου

Ο καιρός σήμερα: Ηλιοφάνεια αλλά και ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα