Επανεξετάζεται από την κυβέρνηση το πλαίσιο λειτουργίας που είχε ανακοινωθεί στις 15 Ιούλίου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην εκπομπή του OPEN “Ώρα Ελλάδος”, τονίζοντας ότι δίνεται μάχη με τον χρόνο προκειμένου να χτιστεί τείχος ανοσίας.
“Σε τοπικό επίπεδο χρειάζεται προσέγγιση ‘πόρτα-πόρτα’, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τον εμβολιασμό”, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι “δεν έχουμε περιθώριο να αφήσουμε την κατάσταση χαλαρή”.
Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ισχύσουν στην εστίαση, τόνισε πως επανεξετάζεται το πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί για τις 15 Ιουλίου και παραδέχτηκε ότι “έχουν δίκιο οι επαγγελματίες των χώρων εστίασης και διασκέδασης. Είναι δύσκολο να ελέγξεις τον κόσμο”.
Για την εισήγηση για rapid test κατά την επιστροφή από τα νησιά, είπε πως “δεν έχουμε τόσα rapid test για να τα κάνουμε υποχρεωτικά κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά”.
“Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει ό,τι νομίζει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Πρέπει να έχουμε ένα πλαίσιο να αντιλαμβανόμαστε αν μπορεί να γίνει κάτι. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με rapid test και μοριακά”, πρόσθεσε.
Για τα κορονοπάρτι, ο κ. Πέτσας ισχυρίστηκε πως είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν δεδομένου ότι γίνονται σε ιδιωτικούς χώρους.
Αναφορικά με την εκστρατεία πειθούς των πολιτών που δεν αποφασίζουν να εμβολιαστούν, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν άνθρωποι όπως “οι τοπικοί παράγοντες, η εκκλησία, ο γιατρός, ο δάσκαλος” τους οποίους “προσπαθούμε να τους εμπλέξουμε για να πείσουμε εκείνους που είναι διστακτικοί να εμβολιαστούν τώρα και να μην περιμένουν για αργότερα”.
“Μπορούμε να εμβολιάζουμε κόσμο με κινητές ομάδες, κάτι που αποτελεί ένα επιπλέον όπλο”, συνέχισε.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, χρειάζονται άνθρωποι “που μπορούν να μιλήσουν σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και να πείσουν τον κόσμο ότι το εμβόλιο σώζει ζωές και να αφήσουν στην άκρη αναβλητικές δεύτερες σκέψεις. Και δεν μιλάω για τους εκ πεποιθήσεως αρνητές”.
Τέλος, σημείωσε πως στις κατά τόπου επισκέψεις “εμπλέκουμε και τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους για να είναι οι πολλαπλασιαστές του μηνύματος. Έχει μεγάλη σημασία ο γιατρός να μεταφέρει το σωστό μήνυμα, γιατί οι πολίτες εμπιστεύονται τους γιατρούς όπως δείχνουν οι μετρήσεις”.