Ξανάπιασε δουλειά η μπετονιέρα στην Ακρόπολη τις τελευταίες ημέρες. Πυρετωδώς, όπως φαίνεται, εργάζονται εκ νέου στον Βράχο τα ιδιωτικά συνεργεία που έχει μισθώσει το Ίδρυμα Ωνάση, προκειμένου να ρίξουν νέες ποσότητες τσιμέντου. Όπως μάλιστα προκύπτει και από το φωτογραφικό υλικό που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το “Κοσμοδρόμιο”, πρόκειται και πάλι για μεγάλες ποσότητες τσιμέντου που ενισχύεται με οπλισμό από σιδερένια πλέγματα.
Το νέο οπλισμένο σκυρόδεμα τοποθετείται κατά μήκος του τείχους στην περιοχή μεταξύ των Προπυλαίων και του σημείου όπου εδράζεται η απόληξη του ανελκυστήρα που έχει τοποθετηθεί για τα ΑμεΑ, στην περιοχή δηλαδή όπου είχε συμβεί και το “ατύχημα” με την θραύση γλυπτού στις αρχές του περασμένου Μαΐου
Φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση και ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως Μανόλης Κορρές, που έχει αναλάβει επισήμως και την επιστημονική κάλυψη του συνόλου των σχετικών παρεμβάσεων στην Ακρόπολη, ουδόλως κάμπτονται από τις διαμαρτυρίες για την εκτεταμένη χρήση οπλισμένου σκυροδέματος και συνεχίζουν καλοκαιριάτικα ακάθεκτοι…
Ερωτηματικά γεννιούνται για την στάση, σε σχέση με τα νέα τσιμέντα, της Εφορείας Πόλης Αθηνών, η οποία αφενός έχει κανονικά την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στην επιφάνεια του Βράχου αφετέρου, όπως είχε γίνει γνωστό, είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την προηγούμενη φάση των εκτεταμένων τσιμεντοστρώσεων.
Υπενθυμίζουμε πως οι παρεμβάσεις αυτές στην Ακρόπολη και όσες σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στη συνέχεια έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, ενώ τα αλλεπάλληλα αρνητικά δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης εκθέτουν τη χώρα, παρά την προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού να υποβαθμίσει το ζήτημα.
Το θέμα της έκθεσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στα μάτια των πολιτών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε θέσει πρόσφατα και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) Αττικής, Στερεάς και Νήσων, τοποθετούμενος κριτικά για το ζήτημα των επεμβάσεων στην Ακρόπολη και κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για εν κρυπτώ διαδικασίες και προσχηματικές αιτιολογήσεις, για ελεγκτέες ως προς την νομιμότητά τους συμβάσεις με ιδιωτικούς φορείς και για αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα, για προβληματικές “μελέτες” και για εμπλοκή ιδιωτών στα έργα, με παράλληλη υποβάθμιση του ρόλου των αρμόδιων υπηρεσιών και, εν τέλει, για αμφίβολης σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας παρεμβάσεις.
Ο Ενιαίος Σύλλογος κάλεσε, μάλιστα, σε προσυπογραφή του δίγλωσσου διαδικτυακού ψηφίσματος Η Ακρόπολη σε κίνδυνο – Acropolis in danger, το οποίο έχει συγκεντρώσει ήδη περισσότερες από 4.000 υπογραφές πολιτών. Το ψήφισμα, το οποίο υποστηρίζει και η κίνηση ΑΚΡΟΠΟΛΗ SOS, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί πως:
- Θα ακυρωθούν τα έργα που έχουν εξαγγελθεί για την Ακρόπολη.
- Θα εξευρεθεί λύση για την κατά το δυνατόν ασφαλή αναίρεση των διαστρώσεων που έχουν ήδη γίνει.
- Θα εκπονηθεί με διεπιστημονική συνεργασία ένα τεκμηριωμένο σχέδιο διαχείρισης του όγκου των επισκεπτών, με σεβασμό στα περιθώρια που το μνημείο επιδέχεται και με απαραίτητες προβλέψεις για ασφαλή πρόσβαση αναπήρων και εμποδιζόμενων ατόμων.
- Στο μέλλον, η αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα συντήρησης/αναστήλωσης και διαχείρισης των μνημείων θα γίνεται μετά από τη σύνταξη εμπεριστατωμένης μελέτης, καθώς και με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων και των διεθνών συμβάσεων και κανόνων.