ΑΘΗΝΑ
08:47
|
26.04.2024
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τέθηκαν επί τάπητος οι περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και ζητήματα όπως το μεταναστευτικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου τέθηκαν το πρωί στο άτυπο πρόγευμα εργασίας που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους, Σάμεχ Σούκρι ανέφερε το απόγευμα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ).

Ο Δένδιας πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΣΕΥ θα υπάρξει εκτενής ενημέρωση των ομολόγων του από τον Κϋπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη σχετικά με το επίπεδο των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε σχέση με τις κινήσεις της Άγκυρας ως προς το Κυπριακό. Τόνισε ειδικότερα:

«Έχουμε ένα ενδιαφέρον Συμβούλιο σήμερα. Καταρχήν, ήδη το πρωί υπήρξε ένα πρωινό εργασίας με τον Αιγύπτιο υπουργό, τον Σάμεχ Σούκρι, με μια ευρεία συζήτηση για τα θέματα της περιοχής. Υπάρχει το γεύμα με τον Γιαρ Λαπίντ, τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ.

Και επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα ενημερώσει για το επίπεδο των τουρκικών προκλήσεων και τι συμβαίνει γενικά ως προς το Κυπριακό.

Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, όπως το Αφγανιστάν, και επίσης εγώ θα ενημερώσω για τις επαφές μου με τον υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα και τα προβλήματα που η τρομοκρατία δημιουργεί στην Υποσαχάρια Αφρική».

Ερωτηθείς για τα θέματα που συζητήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου κατά το πρόγευμα εργασίας, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Αίγυπτος είναι “μια χώρα θεμελιώδους σημασίας για την περιοχή”, οπότε αγγίζει τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, την ενέργεια, την Αιθιοπία, το Φράγμα της Αναγέννησης, τη Λιβύη, τη Συρία. Εκτίμησε δε πως η συνάντηση αυτή είχει “εξαιρετικό ενδιαφέρον”.

Άλλα ζητήματα που απασχολούν το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ είναι οι συνεχιζόμενες μεταναστευτικές ροές όχι μόνον σε χώρες της Νότιας Ευρώπης από την Βόρεια Αφρική αλλά και τα κύματα μεταναστών που αντιμετωπίζει η Λετονία από γειτονικές χώρες, όπως η Λευκορωσία.

Εικόνα

Το γεύμα εργασίας με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών

Ακολούθησε γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Ισραηλινό ομόλογό τους και αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης Γιαίρ Λαπίντ.

Κατά πληροφορίες ο Γιαίρ Λαπίντ δήλωσε στους Ευρωπαίους υπουργούς πως ο ίδιος προσωπικά είναι υπέρ της εξεύρεσης λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών όμως επί του παρόντος οι συνθήκες είναι ακατάλληλες για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου. Ανέφερε δε πως εάν δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα είναι “δημοκρατικό και φιλειρηνικό”…

Nωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών μετέβη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με τον ΓΓ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Εικόνα

Η συνάντηση του Ζοζέπ Μπορέλ με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών

Την Κυριακή, ένα 24ωρο πριν την έναρξη του ΣΕΥ, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιαίρ Λαπίντ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπορέλ ανέφερε πως αντάλλαξαν αμοιβαίες προσδοκίες και απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τις σχέσειες ΕΕ-Ισραήλ. Συζήτησαν επίσης και πιθανούς τρόπους για επανέναρξη του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα