ΑΘΗΝΑ
23:16
|
18.04.2024
Με δημόσια διαβούλευση ή χωρίς, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός διαφόρων κατηγοριών πολιτών δείχνει να προωθείται σταθερά σε διάφορες χώρες του κόσμου...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο φόντο των σημαντικών ελλείψεων που αποκάλυψε η πανδημία του κορονοϊού covid-19 και παρατηρούνται σε δεκάδες χώρες του κόσμου όσον αφορά τα συστήματα ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας, έχει ανοίξει για τα καλά ο ασκός του Αιόλου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων.

Ενόψει των επικείμενων κινήσεων και αποφάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον αναγκαστικό εμβολιασμό υγειονομικών και ορισμένων άλλων κατηγοριών εργαζομένων (π.χ. σώματα ασφαλείας, στρατός, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων κ.α.) αξίζει να δούμε ποιες χώρες έχουν ως σήμερα μεθοδεύσει ή επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων ή και όλου του ενήλικου πληθυσμού μέσα στους τελευταίους λίγους μήνες.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε προσφάτως η βρετανική ιατρική επιθεώρηση bmj.com δίνουν ένα πρώτο “σχεδιάγραμμα” της κατάστασης όπως έχει ως τώρα διαμορφωθεί ή επιχειρείται να διαμορφωθεί σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων.

Στις ΗΠΑ επισήμως σε ομοσπονδιακό επίπεδο δεν έχει επιβληθεί ο αναγκαστικός εμβολιασμός υγειονομικών ή άλλων κατηγοριών εργαζομένων τουλάχιστον μέχρι να αποφανθεί σχετικά η ομοσπονδιακή Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Ωστόσο σε ορισμένες πολιτείες αλλά και σε αμερικανικές πολυεθνικές η επιβολή του εμβολιασμού έχει δρομολογηθεί εδώ και μήνες μην αφήνοντας περιθώρια εναλλακτικής στους θιγόμενους εργαζομένους.

Για παράδειγμα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομειακό συγκρότημα στο Χιούστον του Τέξας επέβαλε και πέτυχε πριν λίγους μήνες τον εμβολιασμό περίπου 25.000 γιατρών,νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων. Οι περίπου 150 που αρνήθηκαν απολύθηκαν. Υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός (ανεξαρτήτως πολιτείας των ΗΠΑ…) των εργαζομέων στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό Morgan Stanley και στον εκδοτικό οίκο Bloomsbery. Επιπλέον, στον Σαν Φρανσίσκο, η δημοτική αρχή της πόλης ζήτησε από περίπου 35.000 εργαζομένους στις δημοτικές υπηρεσίες να εμβολιαστούν υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού covid-19.

Ο χάρτης υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Ευρώπη

Στην ΕΕ σε επίπεδο ευρω-ενωσιακό δεν έχει θεσπιστεί μέτρο αναγκαστικού εμβολιασμού κάποιων κατηγοριών εργαζομένων ως σήμερα.

Ωστόσο, μεμονωμένες χώρες έχουν ήδη κάνει την αρχή με πρώτη την Ιταλία που στις 25 του περασμένου Μαρτίου ανακοίνωσε σχέδιο αναγκαστικού εμβολιασμού γιατρών και νοσηλευτών με την απειλή της απόλυσης.Κατά του μέτρου προσέφυγαν πάνω από 300 νοσηλευτές και η προσφυγή τους θα εξεταστεί από ιταλικό ανώτερο δικαστήριο στις 14 τρέχοντος μηνός.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας (συμπεριλαμβανομένου μη υγειονομικού προσωπικού όπως διοικητικοί υπάλληλοι, κομμωτές, τραπεζοκόμοι κ.α.). Το μέτρο δεν εφαρμόζεται ακόμη καθώς αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει ανακοίνώσει πως είνανι έτοιμη να προωθήσει νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών εργαζομένων.

Στη Λετονία έχει κριθεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δημοσίων υπαλλήλων, υγεονομικών εργαζομένων και κοινωνικών λειτουργών, εκπαιδευτικών κ.α.

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή και Ειρηνικό

Το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν έχουν αποφασίσει τον αναγκαστικό εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 18 ετών, εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικές αντεδείξεις. Επίσης, στο Καζακστάν έχει αποφασιστεί επιβεβλημένος εμβολιασμός σε πλειάδα κατηγοριών εργαζομένων όπως είναι οι υπάλληλοι στις συγκοινωνίες, στη λιανική, στις τράπεζες, στις τηλεπικοινωνίες κ.α. από τις 2 Ιουλίου.

Στη Σαουδική Αραβία δεν υπήρχαν ούτε καν στοιχειώδη περιθώρια συζήτησης. Η μοναρχική κυβέρνηση αποφάσισε και επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων από τον περασμένο Μάιο σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες.

Στα Νησιά Φίτζι από τις 9 Ιουλίου, η κυβέρνηση αποφάσισε τον αναγκαστικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων εργαζομένων.

Είναι φανερό πως όσο περνά ο καιρός, ο “χάρτης” των αναγκαστικών εμβολιασμών αναμένεται να μεταβληθεί. Η θέσπιση της επιβολής τους μένει να κριθεί, μεταξύ άλλων, από τις αντιδράσεις των άμεσα θιγόμενων κατηγοριών πολιτών αλλά και από τα δεδομένα της πανδημίας των μεταλλάξεων του ιού όπως αυτά θα διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα