ΑΘΗΝΑ
06:08
|
20.09.2024
Προσεκτική πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ τηρούν τα Εμιράτα, στο φόντο των συμφωνιών του Αβραάμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προσεχτικά βήματα φαίνεται πως ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο κινήσεων εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ μετά την υπογραφή των λεγόμενων συμφωνιών του Αβραάμ τον Σεπτέμβριο του 2020.

Διπλωματικές πηγές στο Ισραήλ που επικαλείται η ηλεκτρονική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Middle East Monitor αναφέρουν πως τα Εμιράτα θα εγκαινιάσουν, κατά πάσα πιθανότητα μεθαύριο, Τετάρτη, την πρεσβεία τους στο  Τελ Αβίβ και όχι στην Ιερουσαλήμ όπως επιθυμούσαν οι ισραηλινές αρχές.

Η θέση της πρεσβείας των Εμιράτων είναι στο κτίριο που φιλοξενεί το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ και η τελετή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Εμιρατινού πρέσβη Μοχάμεντ αλ Χάτζα και του νέου προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζοκ.

Το Ισραήλ αντίθετα δείχνει να επιταχύνει τις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων του με αραβικές χώρες, έχοντας εγκαινιάσει ήδη την πρεσβεία του στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τον περασμένο Ιούνιο, παρουσία του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιαίρ Λαπίντ. Αμέσως μετά ο Λαπίντ εγκαινίασε το ισραηλινό προξενείο στο Ντουμπάι.

Inaugurating embassy in UAE, Israel tells region: 'We're here to stay'

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως τα εγκαίνια της εμιρατινής πρεσβείας στο Ισραήλ γίνονται σε μία περίοδο όξυνσης των σχέσεων των ΗΑΕ με τη Σαουδική Αραβία, όπως φάνηκε πριν μία βδομάδα από το “ναυάγιο” της συνόδου του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγών χωρών, OPEC+.

OPEC+ yet to make progress in resolving impasse, sources say | Reuters

Η εξέλιξη απλά σημαίνει πως ο OPEC+ δεν θα αυξήσει την παραγωγή του τον Αύγουστο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διεθνή οικονομία που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης από το σοκ της πανδημίας και έχει αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα