ΑΘΗΝΑ
17:10
|
05.12.2023
Συνταγματικές έκρινε η πλήρης ολομέλεια του Αρείου Πάγου τις δυο διαδοχικές μειώσεις των αποδοχών των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνταγματικές έκρινε η πλήρης ολομέλεια του Αρείου Πάγου και κατά πλειοψηφία, τις δυο διαδοχικές μειώσεις των αποδοχών των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έγιναν το 2011 και το 2012. Παράλληλα έκρινε ότι δεν παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.).

Υπενθυμίζεται πως βάσει του νόμου 4024/2011, το προσωπικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπέστη την 1.11.2011 μειώσεις επί των αποδοχών του, μέχρι ποσοστού 25%. Στη συνέχεια με τον ν. 4093/2012 το ίδιο προσωπικό υπήχθη από 1.1.2013 στο μισθολόγιο και βαθμολόγιο καθεστώς του στενού δημόσιου τομέα, με συνέπεια να υποστεί -λόγω αυτής της υπαγωγής του- περαιτέρω μειώσεις μέχρι 25% επί των ήδη μειωμένων κατά 25% αποδοχών του.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2014 είχε κρίνει ότι η εγκύκλιος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) στην οποία στηρίχθηκαν οι περικοπές είναι αβάσιμη. Όμως το ΝΣΚ επέμενε στην εφαρμογή της εγκυκλίου, με αποτέλεσμα αρκετοί εργαζόμενοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και πολλοί από αυτούς να δικαιωθούν.

Τελικά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατά πλειοψηφία έκρινε ότι οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις που προέβλεψαν τις επίμαχες δύο περικοπές «δεν αντίκεινται στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας, ούτε στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α.».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους δρόμους οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο

Χωρίς ταξί σήμερα και η Αθήνα 

Ντόμινο επιπτώσεων με απολύσεις και μειώσεις μισθών από τη νέα  φορολόγηση

Σχέδια για πώληση μετοχών της τράπεζας Barclays από το Κατάρ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα