ΑΘΗΝΑ
15:03
|
18.04.2024
Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση του Ecofin – Έως τέλη Ιουλίου τα πρώτα 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα τα επενδυτικά σχέδια 12 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανοίγοντας το δρόμο για τις πρώτες καταβολές κοινοτικών χορηγήσεων και δανείων για την προώθηση της ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού.

Οι υπουργοί στις Βρυξέλλες έδωσαν το πράσινο φως για τα σχέδια της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας, αναφέρεται σε δήλωση της ΕΕ. Πρόκειται για το πρώτο πακέτο εγκρίσεων εθνικών επενδυτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης που έχει καταστρώσει η ΕΕ.

“Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για την Ευρώπη και την Ελλάδα”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες. “Έπειτα και από τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υιοθετήθηκαν τα πρώτα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που υποβλήθηκαν από 12 κράτη-μέλη. Μεταξύ των Σχεδίων που εγκρίθηκαν, περιλαμβάνεται και το Σχέδιο της Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσει ένα ώριμο και φιλόδοξο Σχέδιο και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης”, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Δεν ανέφερε, ωστόσο, ότι είχαν ζητηθεί τροποποιήσεις στο ελληνικό σχέδιο, όπως για παράδειγμα εγγυήσεις ότι οι μικρομεσαίοι θα έχουν πρόσβαση στα φθηνά δάνεια.

Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι οι συνολικοί πόροι του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέρχονται στα 30,5 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, εκ των οποίων τα πρώτα 4 δισ. ευρώ αναμένεται, πλέον, μετά τη σημερινή απόφαση, να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου. Σημείωσε, επίσης, ότι το συνολικό ύψος των διαθέσιμων πόρων έως το τέλος του έτους προβλέπεται να φθάσει τα 7,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος επίσης έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin, δήλωσε: “Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, αφού δόθηκε από το Ecofin η τελική έγκριση για τo Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘Ελλάδα 2.0’”. Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι το σχέδιο ‘Ελλάδα 2.0’ περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες και χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ενισχύσεις και 12,7 δισ. δάνεια), για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια, να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει, επίσης μόνιμα, 180-200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η 6ήμερη εργασία από Ιούλιο

Άνοιξε η πλατφόρμα για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές-Ειδικές περιπτώσεις

Οι ΗΠΑ «τιμωρούν» τον Μαδούρο με ξεπάγωμα των κυρώσεων σε πετρέλαιο και αέριο

Φάμελλος: Οικονομικό σκάνδαλο το Flyover-Στο φως το έγγραφο της παράτασης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα