ΑΘΗΝΑ
00:50
|
24.04.2024
Το φεστιβάλ κινηματογράφου ξεκινά τις προβολές σε εννιά εξωτερικούς χώρους της Σύρου στις 22 Ιούλη, συνεχίζοντας τη θεματική ενότητα "Εκτός Εποχής".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση του φετινού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Σύρου έχει ξεκινήσει καθώς όλα είναι έτοιμα για την έναρξή του στις 22 Ιουλίου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (SIFF) επιστρέφει στο κυκλαδίτικο νησί για την ένατη διοργάνωσή του, συνεχίζοντας να εξερευνά τη θεματική «Off Season / Εκτός εποχής» για δεύτερη συνεχή χρονιά. Αυτή η θεματική ενότητα εστιάζει στις διαφορετικές αντιλήψεις για τον χρόνο, τις διαφορετικές «ταχύτητες» στις οποίες λειτουργεί η ανθρωπότητα, την αναγκαστική μετακίνηση και στάση, τη διαχείριση του προσωπικού και του «ελεύθερου» χρόνου ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος.

Το SIFF, που θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί σε εννέα διαφορετικές τοποθεσίες ανάμεσα στις οποίες και δύο νέες.

Ειδικότερα, η πρεμιέρα θα γίνει μετά από μισό αιώνα στο πρώην θερινό σινεμά “Αθηνά” το οποίο «αναβιώνει», για πρώτη φορά, μετά από 50 χρόνια στο νυν χώρο πάρκινγκ της οδού Μάρτεν Νόρδεστρομ.

Η τοποθεσία θα αναδιαμορφωθεί από το SIFF στο σινεμά της δεκαετίας του ’70, βάζοντας την οθόνη και τις καρέκλες στην αρχική ρύθμιση που είχε ο κινηματογράφος ώστε να προβληθεί η ταινία «Cheirographon» (Χειρόγραφον), μια μεθυστική ταινία με σπάνια πλάνα από πρώιμα ντοκιμαντέρ για τη μετανάστευση από τη Μεσόγειο στις ΗΠΑ το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

To Κολυμβητήριο Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Σύρου «Δημήτριος Βικέλας» αποτελεί την δεύτερη νέα τοποθεσία στον προγραμματισμό του SIFF 2021 και δημιουργεί ένα ιδιαίτερο σκηνικό για την τέταρτη ημέρα του Φεστιβάλ.

Δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις είναι κλειστές για το κοινό για λόγους ανακαίνισης, η κενή πισίνα παρέχει ένα ιδανικό, «εκτός εποχής», πλαίσιο για τα ηλιόλουστα πλάνα της Φρίντας Λιάππα, αλλά και τις εικόνες μιας περασμένης εποχής στην ταινία «Salt from Svanetia» (Αλάτι για τη Σβανέτια) η οποία θα συνοδεύεται από την πρωτότυπη μουσική του Κωστή Δρυγιαννάκη.

Προβολές σε Παλλάς, Απόλλων, Βυρσοδεψείο Δενδρινού, Ploes

Οι υπόλοιπες δράσεις του SIFF 2021 θα πραγματοποιηθούν στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, το θέατρο Απόλλων, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων, το Βυρσοδεψείο Κονδυλάκη-Δενδρινού, το ξενοδοχείο Ploes, το φημισμένο ντράιβ ιν στην Ντελαγκράτσια και το ιστορικό ναυπηγείο Ταρσανάς, το οποίο για τέσσερις μέρες θα επιστρέψει σε άλλες εποχές μέσα από την οπτικοακουστική εγκατάσταση και παράσταση της Μαρίνας Γιώτη που έχει στόχο να φέρει έναν σκόπιμο αναχρονισμό μέσα στο παρόν, προκειμένου να αφυπνίσει πνεύματα οικεία στην ανθρωπογεωγραφία της Σύρου μέσω μιας νυχτερινής ενεργοποίησης του Ταρσανά.

Όλες οι προβολές και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους όπου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η χρήση μάσκας συνίσταται καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Για το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορεί κανείς να ενημερωθεί στην ιστοσελίδα του SIFF.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κλειστός την Παρασκευή, 26/4 ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου

Όλαφ Σολτς: «Ο Πούτιν δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται τον Καντ»

Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα