ΑΘΗΝΑ
03:47
|
25.04.2024
Η Μέρκελ τόνισε ότι «όσο περισσότεροι εμβολιάζονται, τόσο πιο ελεύθεροι θα είμαστε και πάλι» αποφεύγοντας, για την ώρα, τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο “κήρυγμα” υπέρ των εμβολιασμών σαν “εισιτήριο” για περισσότερες ελευθερίες κατά την εποχή της πανδημίας έκανε σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ». Η Μέρκελ τόνισε ότι «όσο περισσότεροι εμβολιάζονται, τόσο πιο ελεύθεροι θα είμαστε και πάλι» αποφεύγοντας ωστόσο να επιβάλλει ως υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς σε κάποιες κατηγορίες πολιτών, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση επενδύει στην “διαφήμιση” των πλεονεκτημάτων του εμβολιασμού.

Germany Not Planning Compulsory Vaccinations: Angela Merkel

«Δεν έχουμε την πρόθεση να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο. Δεν θα υπάρξει υποχρέωση εμβολιασμού. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της φάσης της διαφήμισης, όπου έχουμε περισσότερα εμβόλια από ό,τι ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να εμβολιαστούν και αυτή τη φάση θα την προχωρήσουμε με έμφαση» δήλωσε η Καγκελάριος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν ακόμη πολλοί οι οποίοι θα θελήσουν να εμβολιαστούν και ότι η προθυμία για εμβολιασμό είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Κάλεσε έτσι τους πολίτες να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους, προκειμένου «να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους κοντινούς τους ανθρώπους», επισημαίνοντας πως ο εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο εσάς, “αλλά και κάποιον που βρίσκεται κοντά σας και αγαπάτε”.

Προειδοποίησε, επίσης, για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέες μεταλλάξεις, κυρίως όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, ενώ, σε ό,τι αφορά την προστασία από την ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα», σημείωσε ότι προκειμένου να επιτευχθεί, θα πρέπει το ποσοστό εμβολιασμού να φθάσει το 85% για τις ηλικίες 12-59 ετών και το 90% για τους άνω των 60 ετών. «Αυτό όμως είναι ακόμη πολύ μακριά», παραδέχθηκε η Καγκελάριος, καθώς στη Γερμανία η διαδικασία εμβολιασμού έχει ολοκληρωθεί για το 42,6% του πληθυσμού, ενώ το 58,5% έχει λάβει την πρώτη δόση.

Merkel tells Germans to get vaccinated for 'more freedom'

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, που συνόδεψε την Καγκελάριο στο Ινστιτούτο Κολ, χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς…«πατριωτική υποχρέωση», προσθέτοντας ότι το πόσο καλή θα είναι η κατάσταση το φθινόπωρο και τον χειμώνα εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών.

Ο Σπαν πρόσθεσε επίσης ότι ο ρυθμός εμβολιασμού είναι υψηλός, αλλά μειώνεται και θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθεί.

Κορωνοϊός - Γερμανία: Και ο σύζυγος του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν βρέθηκε  θετικός στον ιό

Τόσο ο Σπαν όσο και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ επισήμαναν την ανάγκη τα εμβόλια να γίνουν περισσότερο προσβάσιμα για τους πολίτες, ενδεχομένως με οργάνωση εμβολιασμών σε εκκλησίες, τζαμιά και άλλους χώρους.

Εμβολιασμένο ή πρόθυμο για εμβόλια το 88% των ενηλίκων

Έρευνα του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» καταγράφει ότι το 88% των ενηλίκων είναι είτε ήδη εμβολιασμένο είτε πρόθυμο να εμβολιαστεί, ενώ το 84% του υγειονομικού και εκπαιδευτικού προσωπικού ήταν τον Μάιο και τον Ιούνιο είχε λάβει ήδη τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου».

Πανδημία κορωνοϊού – Γερμανία: εμβολιασμός και κριτική

Η εφημερίδα «Die Welt» επισημαίνει ακόμη ότι οι οικογενειακοί γιατροί δεν θεωρούν μεγαλύτερο πρόβλημα μια μαζική άρνηση στα εμβόλια, αλλά το γεγονός ότι υπάρχει δυσκολία πρόσβασης για τους μη εμβολιασμένους. Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει ότι η διαδικασία προγραμματισμού του εμβολιασμού προϋποθέτει προσωπική ενέργεια του ενδιαφερόμενου και σημειώνει:

«Το να πιστεύεις ότι αυτό είναι εύκολο για ανθρώπους με εμπόδιο γλώσσας ή ανθρώπους που έχουν χάσει την επαφή τους με την κοινωνία είναι αφελές. Υπολογίζεται ότι 6,2 εκατομμύρια ενήλικες στη Γερμανία – περίπου ένας στους δέκα – είναι λειτουργικά αναλφάβητοι. Αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα