ΑΘΗΝΑ
05:42
|
26.04.2024
Το μνημόνιο αναμένεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις σχέσεις της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολύ θερμή υποδοχή επεφύλαξε σήμερα στο Κάιρο, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ (Ahmed Aboul-Gheit) στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με τον οποίο υπέγραψαν διμερές Μνημόνιο Κατανόησης ανοίγοντας νέο κεφάλαιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τα αραβικά κράτη.

Εικόνα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου τόνισε ότι η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας “αποτελεί το επιστέγασμα των κοινών μας προσπαθειών, δημιουργεί τις βάσεις για την ενίσχυση των πολιτικών διαβουλεύσεων και ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ του Αραβικού Συνδέσμου και της Ελλάδας, καθώς επίσης και μεταξύ της Ελλάδας και των αραβικών κρατών”

Διαπίστωσε ότι η Ελλάδα διατηρεί “παραδοσιακά πολύ στενές σχέσεις” με τον αραβικό κόσμο, υπενθυμίζοντας για παράδειγμα πως χάρη στους ‘Αραβες διδασκάλους διασώθηκαν σημαντικά έργα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και έγιναν στη συνέχεια γνωστά στη Δύση.

“Οι Έλληνες μελέτησαν εδώ στην Αίγυπτο” είπε ο Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πάντα υποστήριξε την επιθυμία του αιγυπτιακού λαού για ανεξαρτησία και ευημερία.

Η “σπόντα” Δένδια για την Άγκυρα

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία τόνισε πως με τον Αραβικό Σύνδεσμο “αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, με χώρες της περιοχής μας και έθνη που δεν ανήκουν στον Αραβικό Σύνδεσμο, αλλά μέσω των ενεργειών τους, αποτελούν μία πολύ σοβαρή απειλή στην σταθερότητα της περιοχής”. ΄Οπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά “παρεμβαίνουν στρατιωτικά ή άμεσα προσπαθώντας να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής και να αναβιώσουν θρησκευτικές αυτοκρατορίες που θάφτηκαν στους αιώνες, υπονομεύοντας την τάξη που έχει δημιουργηθεί”.

Εικόνα

Και ο Δένδιας συνέχισε με νόημα:

Η κοινή μας απάντηση θα πρέπει να βασίζεται σε κοινές μας αρχές και αξίες: το σεβασμό της αυτοκυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής, στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ», απευθύνοντας έκκληση για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων από αυτές τις χώρες.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί “στην πλήρη δέσμευση” της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, ενώ κατγαδίκασε “σθεναρά” ενέργειες κρατών “που απειλούν ή που κάνουν χρήση βίας ενάντια στις γειτονικές τους χώρες, παραβιάζοντας κατάφορα το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.

Τασσόμαστε υπέρ της μη παρέμβασης κρατών σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Καταδικάζουμε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες, απειλές σε συμμαχικά κράτη και τις τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες αποσταθεροποιούν την περιοχή μας.

Αναφερόμενος στην υπογραφή του μνημονίου με τον Αραβικό Σύνδεσμο επισήμανε πως αυτό “δεν είναι απλά μία ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεών μας και των πολιτικών μας διαβουλεύσεων” αλλά κλειδί για το άνοιγμα “νέων λεωφόρων συνεργασίας” μεταξύ της Ελλάδας και των αραβικών κρατών και του Αραβικού Συνδέσμου.

Διαβεβαίωσε επίσης πως η Ελλάδα θα προσπαθήσει να ενισχύσει το διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο και εξέφρασε την ελπίδα πως οι αραβικές χώερς θα βοηθήσουν την Ελλάδα να εκφράσει τις ευαισθησίες της “σε άλλα περιφερειακά όργανα” όπως ο Οργανισμός Ισλαμικών κρατών.

Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μία γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο ενισχύοντας τις διμερείς μας σχέσεις με αραβικά κράτη, πραγματοποιώντας σημαντικές συμφωνίες, συμφωνίες που δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε παλαιότερα. Και προωθώντας διμερείς πρωτοβουλίες που μπορούν να φέρουν τα κράτη της περιοχής πιο κοντά, ενισχύοντας τη συνεργασία μας σε τομείς-κλειδιά, όπως ενέργεια, τουρισμό, υγεία και μεταφορές».

ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου: Στόχος η εμβάθυνση των σχέσεων με την Ελλάδα

Από την πλευρά του Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου , Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ, τόνισε πως με την υπογραφή του μνημονίου επιδιώκεται η εμβάνθυνση των σχέσεων της Ελλάδας και των Αραβικών κρατών.

Εικόνα

Και συνέχισε:

«Το μνημόνιο κάνει επίσης αναφορά σε μία ετήσια συνάντηση, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Αραβικών κρατών.

Η Ελλάδα ήταν πάντοτε κοντά στον αραβικό κόσμο και έλαβε σημαντικές αποφάσεις σε θέματα που αφορούν τον αραβικό κόσμο, ιδιαίτερα όσον αφορά το Παλαιστινιακό και τις αδικίες που πλήττουν τους Παλαιστινίους.

Η υπογραφή του μνημονίου αποτελεί σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις Ελλάδας και Αραβικού Συνδέσμου.

Στος τέλος της συνάντησής τους στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας προσκάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου να επισκεφθεί την Αθήνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα