ΑΘΗΝΑ
22:38
|
26.04.2024
Εξέφρασε "αισιοδοξία" για το "επόμενο βήμα" ευρωπαϊκών χωρών μέσω μίας κοινής δέσμευσης για την "στρατιωτική αυτονομία" της Ευρώπης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ιδέα ανάπτυξης μίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής αυτονομίας όχι απέναντι στο ΝΑΤΟ αλλά συμπληρωματικά υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σε Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες» στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης ‘Αμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2021, που διοργανώνεται στο «Metropolitan Expo» στα Σπάτα.

Την διεθνή αμυντική έκθεση DEFEA 2021 εγκαινιάζει αύριο ο ΥΕΘΑ  Ν.Παναγιωτόπουλος | Pronews

Ο Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε πως η Ευρώπη αναπτύσσει την ιδέα της στρατιωτικής αυτονομίας ως κάτι που “είναι κάτι απολύτως συμπληρωματικό” με τους στόχους του ΝΑΤΟ. Εξέφρασε “αισιοδοξία” για το “επόμενο βήμα” ευρωπαϊκών χωρών μέσω μίας κοινής δέσμευσης σε ένα “κείμενο που θα ορίζει ποια είναι η στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης”.

Στη συζήτηση διατυπώθηκαν προτάσεις από τους συμμετέχοντες υπουργούς σχετικώς με τις πρωτοβουλίες PESCO, που αφορούν στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, CARD, που σχετίζεται με την παρακολούθηση των αμυντικών σχεδίων των κρατών – μελών και EDP για την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, καθώς και τη συμβολή τους στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

PESCO? Soon a Reality? - EUROMIL : EUROMIL

«Έχουμε κάνει πολλά βήματα αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα» ανέφερε ο Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας:

«Όλοι μαζί, ενώνουμε δυνάμεις για να πραγματοποιήσουμε project που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες, έχουν διαφορετικές απαιτήσεις και απαιτούν διαφορετικές ικανότητες…

Σε όλο το φάσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντάμε μια ποικιλία προκλήσεων από συμβατικές, υβριδικές έως και απειλές υψηλής τεχνολογίας.

Τελικός στόχος» είναι να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές αμυντικές ικανότητες σε όλα τα πεδία εξυπηρετώντας όλες τις πτυχές.

Ο Κύπριος υπουργός ‘Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης ανέφερε ότι ο ρόλος της Ε.Ε.παγκοσμίως και περιφερειακά “είναι ζωτικής σημασίας” με βάση τις σημερινές προκλήσεις που περιλαμβάνουν πολλές κοινές απειλές».

Ο Σλοβένος ομόλογός του, Ματέι Τόνιν, είπε ότι “η ειρήνη μπορεί να είναι εύθραυστη και οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα για την ασφάλειά μας”. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια σταθερή Ευρώπη είναι «το καλύτερο για έναν ασφαλέστερο κόσμο», ενώ ανέφερε ότι “χρειαζόμαστε έναν ισχυρό στρατό…” Εκτίμησε, δε, ότι η Ευρώπη είναι στο «σημείο εκείνο που διαθέτει τα εργαλεία αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιήσει με σωστό τρόπο».

Ο Πορτογάλος υπουργός ‘Αμυνας Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο, συμμετείχε διαδικτυακά στη συζήτηση και αναφέρθηκε στα “τολμηρά βήματα που ήδη έχουν γίνει” αλλά και στην ανάγκη η Ευρώπη να αντιληφθεί “τη στρατηγική σημασία που έχει για τους πολίτες η ασφάλεια”. “Δομικός λίθος” της ευρωπαϊκής σταθερότητας και άμυνας, είπε ο Κραβίνιο είναι “μια ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία”.

Τη συζήτηση συντόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του European Defence Agency (EDA) Γίρι Σεντίβυ. Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια δήλωσε ότι «είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε». «Οφείλουμε», ανέφερε ο Γίρι Σεντίβυ, «να πράξουμε ότι απαιτείται για να ομαλοποιήσουμε τις διαδικασίες και τον τρόπο που εφαρμόζονται από τα κράτη – μέλη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα