Την εκτίμηση πως θα αυξηθούν τα κρούσματα και κατ’ επέκταση η πίεση στα νοσοκομεία έκανε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Μιλώντας στο MEGA ο κ. Γώγος τόνισε ότι η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων σημαίνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για 4.000 με 5.000 κρούσματα ημερησίως τις επόμενες ημέρες.
“Βλέπετε καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Δεν μπορώ να κάνω πρόγνωση τι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα αλλά προφανώς θα είναι πάρα πολλά τα κρούσματα και αυτή η σχεδόν εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες από 1.000, σε 2.000, 3.000 κλπ σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Με το δεδομένο λοιπόν των εμβολιασμών και την κάλυψη που υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι υψηλές”, δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο MEGA.
Πρόσθεσε επίσης ότι “υπάρχει ο αγώνας δρόμου με τα εμβόλια, αυτό μπορεί να εμποδίσει την εκρηκτική αύξηση. Όταν βλέπουμε από τη μία μέρα στην άλλη να υπάρχουν από 1.000, 2.000 κρούσματα και να υπάρχει αυτή η διασπορά που υπάρχει στην κοινότητα, η πιθανότητα, να έχουμε και 4.000 και 5.000 κρούσματα είναι μεγάλη” . Βασικός λόγος της εμφάνισης δε, των ειδικών στα τηλεοπτικά παράθυρα όπως είπε ο κ. Γώγος, είναι να πείσουν τον κόσμο να προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα, να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο κρίσιμες είναι οι ηλικίες άνω των 50, λόγω ευαλωτότητας, ενώ διευκρίνισε πως είναι σημαντικός ο εμβολιασμός στις νεότερες ηλικίες όπου υπάρχει η διασπορά για να “σπάσει” η μετάδοση.
Αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν, η πιθανότητα να αυξάνονται οι νοσηλείες αυξάνεται και αυτή, σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος. Διευκρίνισε δε, πως “είναι αλλιώς να έχουμε 2.000 κρούσματα και πίεση στα νοσοκομεία και αλλιώς 10.000 και αντίστοιχη πίεση στα νοσοκομεία”.
“Είναι δεδομένο ότι ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90-95% από τη βαριά νόσο. Θα υπάρξει ένα 5-8% αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο το 90%. Αυτό σε ηλικίες άνω των 50 πολλαπλασιάζεται”, επισήμανε και πρόσθεσε: “Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να νοσήσει ένας εμβολιασμένος σε αυτή την ηλικία. Και στα παιδιά η πιθανότητα είναι πολύ μικρότερη, 10 -15 φορές μικρότερη αλλά αν έχουμε 15 φορές περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, καταλαβαίνετε πως θα έχουμε κι εκεί κρούσματα, όπως είχαμε τον χειμώνα, και δύσκολες περιπτώσεις”. Τέλος, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών χαρακτήρισε “δυσάρεστο το φαινόμενο” του μη εμβολιασμού υγειονομικών καθώς όπως είπε θα έπρεπε οι ίδιοι να το καταλάβουν, και έτσι να είχαμε μία 100% κάλυψη στους υγειονομικούς για να μη χρειαστεί η υποχρεωτικότητα. “Το ποσοστό που υπάρχει τώρα είναι ψηλό, είναι πάνω από 75-80% σε μερικές περιπτώσεις φτάνει ακόμα και το 90% αλλά αυτό στο σύνολό του θα πρέπει να είναι 100%. Ακόμα υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για την ασφάλεια των εμβολίων, αλλά είναι ελάχιστες. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας”, τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος.