Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, προειδοποίησε ότι η άδεια άνευ αποδοχών για το ανεμβολίαστο προσωπικό στις δομές φροντίδας, θα έχει χρονικό όριο, έπειτα από το οποίο οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν.
Η κυβέρνηση χθες Τρίτη ανακοίνωσε ότι εμβολιασμός γίνεται πλέον υποχρεωτικός για όλο το προσωπικό στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ όπως και στις δομές υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές. Οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας θα πρέπει να έχουν κάνει έως τις 16 Αυγούστου την πρώτη δόση του εμβολίου και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Όσοι δεν το πράξουν αυτό, θα βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών.
“Αυτό που σχεδιάζουμε τώρα είναι να δώσουμε μία περίοδο προσαρμογής ή απόφασης στον εργαζόμενο που δεν έχει εμβολιαστεί να δει αν θα εμβολιαστεί ή όχι. Αυτή η άδεια άνευ αποδοχών θα έχει ένα ‘ταβάνι’” δήλωσε στο Open η υφυπουργός Εργασίας και διευκρίνισε ότι η περίοδος αυτή μπορεί να είναι ένας μήνας. “Έπειτα από έναν μήνα που ο εργαζόμενος δεν έχει κάνει ακόμη το εμβόλιο, ο εργοδότης μπορεί να πει ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν μπορεί να προστατεύσει τους ωφελούμενους. Άρα, έπειτα από αυτόν τον μήνα- δεν έχουμε καθορίσει το χρονικό διάστημα- να μπορεί να απολυθεί αυτός ο άνθρωπος”, πρόσθεσε η κ. Μιχαηλίδου.
Η υφυπουργός Εργασίας προειδοποίησε: “Δεν γίνεται έπειτα από ένα διάστημα αναστολής να μπορεί να ‘κρατάει’ τη θέση του, γιατί το κράτος θεωρεί ότι είναι ακατάλληλος να φροντίσει τον ηλικιωμένο, οπότε ο εργοδότης μπορεί να διακόψει τη σχέση εργασίας”.
Ακόμη, σημείωσε ότι ιατρική επιτροπή θα δίνει γνωματεύσεις σε αιτήσεις εξαίρεσης από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας είναι περίπου 65% στις ιδιωτικές δομές και περίπου 43% στις δημόσιες. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό εμβολιασμού των ωφελούμενων, στον ιδιωτικό τομέα είναι 85% και στον δημόσιο στο 78%, ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.
Στο μεταξύ, η κ. Μιχαηλίδου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν οι κατασκηνώσεις, λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφονται σε αυτές.