ΑΘΗΝΑ
04:01
|
20.04.2024
Η Federal Reserve εξακολουθεί να εκτιμά ως παροδικές τις πληθωριστικές πιέσεις που θα εξασθενήσουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη καταγράφοντας νέα ρεκόρ, αφότου ο πρόεδρος της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζερόμ Πάουελ, στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου, αναμένεται να επισημάνει πως η Federal Reserve εξακολουθεί να εκτιμά ως παροδικές τις πληθωριστικές πιέσεις που θα εξασθενήσουν, στέλνοντας παράλληλα «σήμα» ότι η τράπεζα δεν βιάζεται να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας που θα κάνει ενώπιον της Επιτροπής, ο Πάουελ αναμένεται να σημειώνει ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί, παρατηρώντας ωστόσο πως η αγορά εργασίας βρίσκεται ακόμη σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που βρισκόταν πριν την πανδημία.

Ο Πάουελ αναμένεται επίσης να επαναλάβει ότι η αμερικανική οικονομία «απέχει ακόμη πολύ» από το επίπεδο ώστε η Federal Reserve να αλλάξει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της. Θα επισημάνει, ωστόσο, ότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν ξεκινήσει ήδη να συζητούν τουλάχιστον για τη μείωση του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Οι επενδυτές θα αναζητήσουν περισσότερη σαφήνεια από τον Πάουελ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των επιτοκίων, καθώς και για το πότε σχεδιάζει η Federal Reserve να ξεκινήσει τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων, ενόσω διατηρεί τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν.

Aξίζει να σημειωθεί πως μετά τη διαρροή του προσχεδίου της ομιλίας του Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν. Το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ έπεσε στο 1,364%, ενώ χθες είχε φτάσει στο 1,415%.

Πηγές: Wall Street Journal, Axios

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα