Αλλαγές στη “μαύρη λίστα” των χωρών στις οποίες δεν συνιστάται η ταξιδιωτική μετακίνηση πολιτών από χώρες της ΕΕ λόγω πανδημίας αποφάσισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ.
Μετά την επανεξέταση βάσει της σύστασης για τη σταδιακή άρση των προσωρινών περιορισμών των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την ΕΕ, το Συμβούλιο επικαιροποίησε τη λίστα, διαγράφοντας την Ρουάντα και την Ταϊλάνδη. Αντίθετα, προστέθηκε η Ουκρανία.
Πού γίνεται σταδιακή άρση ταξιδιωτικών περιορισμών
Ο κατάλογος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ επανεξετάζεται τακτικά και, κατά περίπτωση, να επικαιροποιείται με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις. Η τελευταία εκδοχή αυτής λίστας συμπεριλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες στις οποίες τα κράτη μέλη θα πρέπει να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα εξωτερικά σύνορα για τους κατοίκους των ακόλουθων τρίτων χωρών:
Αλβανία, Αρμενία, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Σουλτανάτο του Μπρουνέι, Καναδάς, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ιορδανία, Λίβανος, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Κατάρ, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σινγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ουκρανία,Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Κίνα (με την επιφύλαξη της επιβεβαίωσης αμοιβαιότητας).
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει επίσης να αρθούν σταδιακά για τις ειδικές διοικητικές περιοχές Χονγκ Κονγκ και Μακάο της Κίνας.
Στην κατηγορία των οντοτήτων και εδαφικών αρχών που δεν αναγνωρίζονται ως κράτη από τουλάχιστον ένα κράτος μέλος, αφορά το Κοσσυφοπέδιο και την Ταϊβάν, όπου οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει επίσης να αρθούν σταδιακά.
Οι κάτοικοι της Ανδόρας, του Μονακό, του Αγίου Μαρίνου και του Βατικανού νοούνται ως μόνιμοι κάτοικοι της ΕΕ για τους σκοπούς της εν λόγω σύστασης.
Τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των τρίτων χωρών για τις οποίες θα πρέπει να αρθεί ο ισχύων ταξιδιωτικός περιορισμός επικαιροποιήθηκαν στις 20 Μαΐου 2021.
Καλύπτουν την επιδημιολογική κατάσταση και τη συνολική αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, καθώς και την αξιοπιστία των διαθέσιμων πληροφοριών και πηγών δεδομένων. Είναι επίσης σκόπιμο να λαμβάνεται υπόψη η αμοιβαιότητα κατά περίπτωση.
Στη σύσταση αυτή συμμετέχουν επίσης οι συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία).