Ο 51χρονος Λιβανέζος πολιτικός και εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Σαάντ Χαρίρι, που είναι αρχηγός του «Κινήματος του Μέλλοντος» και είχε λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Λίβανο από το περασμένο φθινόπωρο παρουσιάζοντας μόλις χτες πρόταση για 24μελή κυβέρνηση συνασπισμού, παραδέχθηκε σήμερα το ναυάγιο των πολύμηνων προσπαθειών του. Δήλωσε ως εκ τούτου την παραίτησή του.
«Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον πρόεδρο Μισέλ Αούν» είπε ο Χαρίρι μετά την 20λεπτη συνάντησή του με τον Λιβανέζο πρόεδρο στο προεδρικό Μέγαρο στη Βηρυτό, όπου χτες του είχε παρουσιάσει πρόταση για νέα κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλίσει τις «ευλογίες» του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι στο Κάιρο.
O Χαρίρι πρόσθεσε πως οι διαφωνίες με τον πρόεδρο Αούν αφορούν ζητήματα κλειδιά πάνω στην πρόταση 24μελούς κυβέρνησης τεχνοκρατών που ετοίμασε (με βάση τις γαλλικές πιέσεις ώστε να εξασφαλίσει δάνεια και χρηματοδότηση σε μία χώρα χρεοκοπημένη εδώ και χρόνια με ευθύνη της ντόπιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ). Εξήγησε ότι ο πρόεδρος απαίτησε “σημαντικές αλλαγές” και ότι συζήτησαν το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης στο προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο και το θέμα δύο Χριστιανών υπουργών. Πρόσθεσε ακόμη πως πρότεινε στον Μισέλ Αούν να πάρει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του για να συζητήσει και με άλλους παράγοντες την πρότασή του για νέα κυβέρνηση σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται γιατί κατά την κρίση του δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.
“Ο Θεός να βοηθήσει αυτή τη χώρα” είπε ο Χαρίρι αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο.
O Χαρίρι είχε πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 22 Οκτωβρίου 2020 δίχως να καταφέρει να φέρει σε πέρας την αποστολή του που του ανατέθηκε ένα χρόνο μετά την παραίτησή του και περίπου ένα δίμηνο μετά την καταστροφική έκρηξη του περασμένου Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 6.000 άλλων.
Η εξέλιξη προκάλεσε νέα υποτίμηση της λίρας Λιβάνου έναντι του δολαρίου που στα περισσότερα ανταλλακτήρια της Βηρυτού διαμορφώθηκε πλέον πάνω από τις 20.000 λίρες προς ένα δολάριο.
Η κατάσταση από το φθινόπωρο του 2019 ως σήμερα επιδεινώνεται σταθερά. Οι ειρηνικές, μαζικές διαδηλώσεις του λιβανέζικου λαού από χαμηλά και μεσαία αστικά στρώματα δεν κατάφεραν να επιφέρουν την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα ώστε να άρει από πάνω της το δαιδαλώδες και πολυκερματισμένο πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης και τις οικονομικές και άλλες “αλυσίδες” που της έβαλαν η (πρώην αποικιοκράτειρα) Γαλλία και άλλοι ξένοι δανειστές και “εγγυητές” μετά τον τερματισμό του πολυετούς εμφύλιου πολέμου την δεκαετία του 1990.