“Στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας τους είναι οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας” διαπίστωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με αφορμή την επικείμενη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, στο περιθώριο της διήμερης διεθνούς συνδιάσκεψης χωρών Κεντρικής και Νότιας Ασίας, παρουσία αξιωματούχων από ΗΠΑ και ΕΕ, που ξεκίνησε σήμερα στην Τασκένδη.
“Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εκτίμηση για τις καλύτερες διμερείς σχέσεις που είχαν ποτέ οι δύο χώρες” είπε ο Λαβρόφ μετά την τηλεδιάσκεψη ηγετών που χωρών της συνδιάσκεψης που υιοθέτησαν κοινή δήλωση για τις σχέσεις “Καλής Γειτονίας, Φιλίας και Συνεργασίας”. Σημείωσε δε σύμφωνα με το πρακτορείο ΤASS πως οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας “ξεπερνούν τις στρατιωτικές και πολιτικές συμμαχίες της λεγόμενης Ψυχροπολεμικής Περιόδου”.
Νωρίτερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι δήλωσε πως είναι έτοιμος να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις (μη εξαιρουμένου του Αφγανιστάν και τα νέα δεδομένα που προκαλεί η αποχώρηση του αμερικανικού στρατού και άλλων δυτικών δυνάμεων).
Εξέφρασε δε επιθυμία για την επίτευξη “νέων συμφωνιών” μεταξύ Ρωσίας-Κίνας τονίζοντας πως η συνάντησή του με τον Λαβρόφ στο περιθώριο της διεθνούς συνδιάσκεψης στην Τανσκένδη εκφράζει “την ένταση της στρατηγικής αλληλεπίδρασης” μεταξύ αμφοτέρων χωρών, 20 χρόνια μετά την υπογραφή της ρωσο-κινεζικής Συμφωνίας Καλής Γειτονίας,Φιλίας και Συνεργασίας στις 16 Ιουλίου 2001 από τον πρόεδρο Πούτιν και τον Κινέζο τότε πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν.
Όπως επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, στις 28 Ιουνίου οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας συμφώνησαν την παράταση της ρωσο-κινεζικής συμφωνίας Φιλίας και Καλής Γειτονίας για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η διεθνής σύνοδος στην Τασκένδη
Η διεθνής συνδιάσκεψη χωρών Κεντρικής και Νότιας Ασίας που ξεκίνησε σήμερα στην Τασκένδη πραγματοποιείται με την συμμετοχή των προέδρων του Ουζμπεκιστάν, του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, και εκπροσώπων ασιατικών χωρών αλλά και των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Κίνας.
Βασικά θέματα στην ατζέντα της συνόδου είναι η πεφιρειακή ασφάλεια, το μέλλον του Αφγανιστάν (μετά την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων), η οικονομική ολοκλήρωση και το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών μεταξύ Πακιστάν-Αφγανιστάν και Ουζμπεκιστάν μετά την υπογραφή του τον περασμένο Φλεβάρη.