ΑΘΗΝΑ
03:18
|
19.04.2024
Δεν λείπουν από την ατζέντα της συνάντησης ζητήματα αντιπαράθεσης με πρώτα εκείνα για τον ρωσο-γερμανικό αγωγό Nord Stream II και τις σχέσεις με την Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας είναι σιδερένια. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις μαζί τα επόμενα χρόνια. Ανυπομονώ να καλωσορίσω την καγκελάριο Μέρκελ στον Λευκό Οίκο σήμερα το απόγευμα» έγραψε απόψε στο Τουίτερ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν από την αποψινή συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Δεν είναι τυχαίο πως η Άγγελα Μέρκελ είναι η πρώτη αρχηγός ευρωπαϊκής κυβέρνησης που υποδέχεται ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο η συνάντηση μέλλει να είναι η τελευταία μεταξύ τους τουλάχιστον με την ιδιότητα της Καγκελαρίου για τη Γερμανίδα πολιτικό που βρίσκεται στη “δύση” της θητείας.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί η καγκελάριος Μέρκελ συνάντησε την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις που της παρέθεσε πρόγευμα στην επίσημη κατοικία της προτού η Γερμανίδα ηγέτιδα κάνει την ομιλία της στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπινγκς της Ουάσιγκτον.

Τα “αγκάθια” στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ-Μπάιντεν

Παρά τα θετικά σχόλια του Αμερικανού προέδρου για τις αμερικανο-γερμανικές σχέσεις η συνάντησή τους μετά τις 9.00 μμ απόψε θα έχει αρκετά “αγκάθια” καθώς από τις διμερείς σχέσεις δεν λείπουν οι αντιθέσεις συμφερόντων σε σειρά ζητημάτων.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα της αποψινής συνάντησης των δύο ηγετών είναι η αντίθεση των ΗΠΑ στην ολοκλήρωση του ρωσο-γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Νορντ Στριμ ΙΙ με το πρόσχημα πως εντείνει την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από έναν γεωπολιτικό αντίπαλο της Δύσης, όπως η Ρωσία. Η Γερμανία ωστόσο δεν είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της καθώς το ρωσικό φυσικό αέριο κρίνεται στην παρούσα φάση απαραίτητο για την δυναμική εξέλιξη των γερμανικών βιομηχανικών μονοπωλίων. Ως εκ τούτου πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών…

Άλλο ένα θέμα τριβής στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Βερολίνου αφορά την αντιμετώπιση της Κίνας και την συνεργασία με κινεζικά μεγαθήρια σε βιομηχανία, τεχνολογία, εμπόριο. Οι ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να διατηρηθούν ως πρώτη ηγεμονική δύναμη στη διεθνή σκακιέρα πιέζουν με κάθε τρόπο εταίρους και συμμάχους τους να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τη συνεργασία με την Κίνα. Τα συμφέροντα της Γερμανίας αυτή την περίοδο δεν συμπλέουν με την αγωνία των ΗΠΑ να ορθώσουν “τείχη” και να ανακόψουν την εντεινόμενη ισχύ της Κίνας. Η πολιτική και οικονομική ελίτ της Γερμανίας προτιμά τη συνεργασία όπου βεβαίως αυτή συμφέρει τα γερμανικά συμφέροντα…

When China sneezes, will Germany catch a cold? - Expert Investor

Από την πλατιά ατζέντα της αποψινής συνάντησης Μέρκελ-Μπάιντεν δεν θα λείψουν οι κυβερνοεπιθέσεις που εξαπολύονται στις δύο χώρες από ομάδες χάκερς που φέρεται πως έχουν βάση στη Ρωσία. Η κυβερνο-ασφάλεια, ενόψει της λεγόμενης Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης και του “Ιντερνετ των Πραγμάτων”, δηλαδή “έξυπνων” οικιακών συσκευών που συνδέονται μεταξύ τους μέσω Διαδικτύου αποκτά επιπρόσθετη σημασία και νόημα σε μία μεταβατική, ρευστή περίοδο κατά την οποία δεν λείπει η όξυνση των αντιθέσεων σε δεκάδες “ανοικτά” μέτωπα σφοδρού οικονομικού ανταγωνισμού.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και το επακόλουθο κενό “ευκαιρίας” που επιτείνουν με πιθανή την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, είναι βέβαιο πως θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες , δεδομένου ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος “χορηγός βοήθειας” και επενδυτής μετά τις ΗΠΑ.

Η συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 είναι ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα συνάντησης των δύο ηγετών που σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που είχε η Μέρκελ κατά το παρελθόν όταν ήταν “ένοικος” του Λευκού Οίκου ο Ντόναλντ Τραμπ που είχε αναγάγει σε μείζον ζήτημα την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Γερμανίας και άλλων συμμάχων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα