Διεθνή διάσκεψη για το Λίβανο προγραμμάτισε για τις 4 Αυγούστου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνεργασία με τον ΟΗΕ σε μία προσπάθεια να ανανεώσει το γεωπολιτικό γόητρο της χώρας του στην ευρύτερη περιοχή στο φόντο της δεινής οικονομικο-πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα τουλάχιστον από το φθινόπωρο του 2019.
Σε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοινώνεται πως επιλέχθηκε η ημερομηνία της πρώτης θλιβερής επετείου από την περσινή, καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 200 άτομα και προκάλεσε τον τραυματισμό άνω των 6.000 άλλων.
Καλούνται επίσης τα πολιτικά κόμματα στη βουλή του Λιβάνου να ξεκινήσουν άμεσα διαβουλεύσεις με τον προέδρο Μισέλ Αούν που απέρριψε χτες την πρόταση του Σάαντ Χαρίρι για 24μελή κυβέρνηση τεχνοκρατών αναγκάζοντάς τον να υποβάλλει παραίτηση και να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Η εξέλιξη προκάλεσε νέες διαδηλώσεις και συγκρούσεις νεαρών και στρατιωτών στους δρόμους συνοικιών της Βηρυτού.
Η παραίτηση του εκατομμυριούχου αστού πολιτικού και αρχηγού του “Κινήματος του Μέλλοντος” Σαάντ Χαρίρι φάνηκε χτες να ενοχλεί και το Στέιτ Ντηπάρτμεντ.
Η αντίδραση των ΗΠΑ στην παραίτηση Χαρίρι
Ο Άντονι Μπλίνεκν σε ανακοίνωσή του επέκρινε την πολιτική ελίτ του Λιβάνου γιατί “σπατάλησε εννιά μήνες” δίχως να συγκροτήσει κυβέρνηση. Διαπίστωσε πως η λιβανέζικη οικονομία παραμένει “σε ελεύθερη πτώση και η παρούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση αδυνατεί να εξασφαλίσει βασικές υπηρεσίες”.
Ο Μπλίνκεν κάλεσε δε την πολιτική ηγεσία της χώρας “να παραμερίσει αμέσως τις κομματικές διαφορές και να συγκροτήσει κυβέρνηση που θα υπηρετήσει το λαό…γιατί αυτό είναι που χρειάζεται ο λαός του Λιβάνου απελπισμένα”.