ΑΘΗΝΑ
17:03
|
24.04.2024
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διαπίστωσε τις κόντρες για τη διεξαγωγή εκλογών και τα ξένα στρατεύματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη διαπίστωσε τις συγκρούσεις συμφερόντων και τις δυσκολίες συνεννόησης των έως πρότινος αντιτιθέμενων πλευρών στη Λιβύη να συμφωνήσουν σε έναν εκλογικό νόμο και μία συνταγματική βάση ώστε να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκέμβρη. Επίσης διαπίστωσε την απροθυμία ισχυρών δυνάμεων να επιβάλλουν σε αυτή τη φάση την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και των δεκάδων χιλιάδων ξένων μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος προτιμώντας τα γνωστά ευχολόγια για την “διά μαγείας” εξαφάνισή τους από τη Λιβύη.

Ο Γιαν Κούμπις, ειδικός απεστλαμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, εξέφρασε σήμερα έντονη ανησυχία για το γεγονός πως οι κόντρες θεσμικών, πολιτικών και ατομικών συμφερόντων εξακολουθούν να  ορθώνουν εμπόδια στο δρόμο για την θέσπιση του εκλογικού νόμου που θα επιτρέψει την διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 24 Δεκέμβρη τρέχοντος έτους στη χώρα.

Ο σλοβάκος διπλωμάτης Γιαν Κούμπις νέος ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για  τη Λιβύη

“Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις ευρύτερες επιπτώσεις του αδιεξόδου σε πολιτικό και εκλογικό επίπεδο” είπε ο ειδικός αξιωματούχος του ΟΗΕ ενημερώνοντας σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σε ειδική συνεδρίαση για τη Λιβύη, παρουσία του Λίβυου πρωθυπουργού Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Ο Κούμπις κάλεσε τα μέλη του “Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου” (που είχαν αποφασίσει τον περασμένο Οκτώβρη συμφωνία εκεχειρίας) να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε μία συνταγματική βάση και έναν εκλογικό νόμο ώστε να υιοθετηθεί άμεσα από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων και να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή των εκλογών τον Δεκέμβριο.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ ανέφερε ότι η πολιτική λύση στην Λιβύη “είναι δυνατή” δίνοντας έμφαση στον “επείγοντα” χαρακτήρα τους.Κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεχίζει να υποστηρίζει την επίλυση ζητημάτων που αφορούν την στρατιωτική αποκλιμάκωση επαναλαμβάνοντας και αυτή με τη σειρά της το αίτημα άμεσης απομάκρυνσης των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από την Λιβύη.

Η βετεράνος διπλωμάτης Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ επελέγη ως πρεσβευτής των  ΗΠΑ στον ΟΗΕ - CNN.gr

Ο Ρώσος διπλωματικός εκπρόσωπος τόνισε πως η Μόσχα είναι “συγκρατημένα αισιόδοξη” για την κατάσταση στη Λιβύη καθώς οι αντιτιθέμενες δυνάμεις εξακολουθούν να μην έχουν ξεπεράσει την αμοιβαία καχυποψία από την πολυετή σύγκρουση. Παραδέχθηκε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβρη αφού θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο για τη διεξαγωγή τους.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός από την πλευρά του είπε πως η διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα του είναι “εθνική και ιστορική επιλογή”. Πρόσθεσε πως ο λιβυκός λαός δικαιούται τη διεξαγωγή τους στις 24 Δεκέμβρη σημειώνοντας πως αυτό απαιτεί “αλληλεγγύη και στενή συνεργασία όλων των πλευρών”. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του κάνει ό,τι μπορεί σε σχέση με τη διάθεση χρηματοδότησης προς την “εκλογική επιτροπή” και κάλεσε το Ανώτατο Συμβούλιο και τη βουλή να αναλάβει τις ευθύνες της και να καταλήξει σε μία συμβιβαστική συμφωνία ώστε να διεξαχθούν εγκαίρως.

Συνέντευξη Ντμπεϊμπά στο Al Jazeera

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν προειδοποίησε ότι “οποιαδήποτε πλευρά στη Λιβύη που εμποδίζει την πολιτική διαδικασία μπορεί να υποστεί διεθνείς κυρώσεις”. Κάλεσε τη “διεθνή κοινότητα” να ενεργήσει ώστε να αντιμετωπίσει “τις πραγματικές απειλές στην πολιτική μετάβαση στη Λιβύη”. Και αυτός επανέλαβε το αίτημα για άμεση αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων σημειώνοντας ότι η παρουσία τους συνιστά ‘παραβίαση της λιβυκής εθνικής κυριαρχίας”.

Κόσμος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - mobile

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπούλ Γκάιτ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του οργανισμού για την διεξαγωγή των λιβυκών εκλογών τονίζοντας πως (αν διεξαχθούν) θα αποδειχθούν πιθανώς “ορόσημο” για τη διάσωση της Λιβύης και την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της.

Σε γενικές γραμμές το Συμβούλιο Ασφαλείας απέφυγε να πάρει θέση στο αδιέξοδο που προκαλούν κυρίως οι τουρκικές (και όχι μόνον) πιέσεις προς την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, δεδομένης της προσπάθειας της Άγκυρας να αποτρέψει την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από το λιβυκό έδαφος.

Ως εκ τούτου προτιμήθηκε να δοθεί βάρος στην πραγματοποίηση της Δεύτερης Διεθνούς Συνδιάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη που διεξήχθη στις 23 Ιουνίου και η οποία ουσιαστικά περιορίστηκε στα γνωστά ευχολόγια περί “απομάκρυνσης” των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και “σταθεροποίησης” της χώρας που καταστράφηκε το 2011 από την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Ανησυχία για την επικείμενη εισβολή στη Ράφα-«Ξεφύτρωσαν» χιλιάδες σκηνές

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα