ΑΘΗΝΑ
19:52
|
16.04.2024
Οι διαφορές των δύο ηγετών στο ζέον ζήτημα του ρωσογερμανικού αγωγού Nord Stream II παρέμειναν αξεπέραστες...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Μιλήσαμε για τη Ρωσία και την Ουκρανία και, σε αυτό το πλαίσιο, και για τον αγωγό Nord Stream 2. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση, αλλά θα ήθελα να είμαι σαφής στο εξής: θέλουμε να παραμείνει η Ουκρανία μία χώρα-τράνζιτ για το φυσικό αέριο. Στηρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας στην εδαφική κυριαρχία, γι’ αυτό άλλωστε είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε ενεργό ρόλο στη διαδικασία του Μινσκ. Θα αντιδράσουμε έντονα σε περίπτωση που η Ρωσία δεν σεβαστεί τον ρόλο της Ουκρανίας ως χώρας-τράνζιτ».

Με αυτές τις φράσεις στη συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συμπύκνωσε το αποτέλεσμα της χτεσινοβραδινής συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Μπάιντεν και Μέρκελ κατά της Ρωσίας : Διαφωνούν για Nord Stream 2 και Κίνα  - Voice News

Όπως σημειώνει το γερμανικό δίκτυο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης “Ντόιτσε Βέλλε” από την Ουάσιγκτον, ο ρωσο-γερμανικός αγωγός Nord Stream II δεν ήταν το μόνο μείζον ζήτημα διαφωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Κόντρες για δασμούς και πατέντες σε εμβόλια

Το Βερολίνο πίεσε για την άρση των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές από την Ευρώπη, που είχε επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον, ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί λόγω πανδημίας για την είσοδο ταξιδιωτών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποδέχεται στον Λευκό Οίκο την καλή φίλη καγκελάριο  Μέρκελ | Liberal.gr

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να επανεξετάσει το ζήτημα, πιέζοντας τη Γερμανίδα Καγκελάριο να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της ευρεσιτεχνίας των εμβολίων, ώστε να εξασφαλίσουν και οι αναπτυσσόμενες χώρες επαρκείς ποσότητες για τους εμβολιασμούς που είναι απαραίτητοι.

Στην Ουάσιγκτον η καγκελάριος δεν φαίνεται να έχει αλλάξει άποψη για τα δικαιώματα πατέντας των φαρμακοβιομηχανιών. Αρκέστηκε παρόλα αυτά να δηλώσει πως «η Γερμανία και οι ΗΠΑ συμφωνούν να προμηθεύσουν εμβόλια στις φτωχές χώρες και εμείς εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Covax».

Συγκλίσεις και αντιθέσεις για Ρωσία και Κίνα

Ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις των δύο ηγετών για τις σχέσεις τους με Ρωσία και Κίνα.

Ο Μπάιντεν δήλωσε πως οι δύο χώρες “θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η ρωσική επιθετικότητα, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, κ.α.” Πρόσθεσε δε πως πρέπει να διευρυνθούν οι προσπάθειες των δύο χωρών για ενεργειακή ανεξαρτησία και για αύξηση της παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης λέγοντας:

Είμαστε ενωμένοι..στην δέσμευσή μας για αντιμετώπιση της διαφθοράς,της δημοκρατικής οπισθοχώρησης και του λαϊκισμού.

Άρβυλα πεζοναυτών ξανά…στην Αϊτή “υπό όρια”

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε και κάποιες ερωτήσεις για την πρώτη κρίση στην αρχή της θητείας του στην λεγόμενη «αυλή της Αμερικής», τη γειτονική Αϊτή.

Μετά τη δολοφονία του Αϊτινού προέδρου Ζοβενέλ Μοϊζ από επαγγελματίες Κολομβιανούς και Αμερικανούς εκτελεστές στις 7 Ιουλίου, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Κληθείς λοιπόν να απαντήσει εάν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα ο πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε:

«Θα στείλουμε Αμερικανούς πεζοναύτες για να προστατεύσουμε την πρεσβεία μας, αν χρειαστεί. Αλλά κατά τα άλλα, η πρόταση για την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα μας, αυτή τη στιγμή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα