Αδικαιολόγητη αστυνομική προστασία με 10 αστυνομικούς και δυο περιπολικά που έχει διατεθεί για τη φύλαξη των εισόδων του εργοστασίου Λιπασμάτων, ιδιοκτησίας του καταδικασμένου για ηθική αυτουργία σε απιστία στην υπόθεση της Proton Bank Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αποκαλύπτει με ερώτησή της στη βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου.
Η Ελευθεριάδου τονίζει μάλιστα πως πιθανώς άθελά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, παραδέχθηκε σκάνδαλο απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει η ίδια. Και αυτό διότι ο Οικονόμου ισχυρίστηκε πως η αυξημένη αστυνομική προστασία αποφασίστηκε “γιατί πρόκειται για χημική βιομηχανία” κάτι που συμβαίνει ωστόσο εδώ και δεκαετίες από συστάσεως της εταιρίας.
Επικαλέστηκε δε και “ακτιβιστικές ενέργειες σε εταιρία στο Παλαιό Φάληρο” που δεν φαίνεται να σχετίζεται με το εργοστάσιο, τουλάχιστον σύμφωνα με χειρόγραφες και προφορικές δηλώσεις της διοίκησης του εργοστασίου.
Όπως σημειώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τα ερωτήματα παραμένουν και συγκεκριμένα:
- Σε ποια εταιρεία στο Παλαιό Φάληρο έγινε-δήθεν-ακτιβιστική επίθεση και τι σχέση έχει η εταιρεία με το εργοστάσιο Λιπασμάτων;
- Ποιες ακτιβιστικές ενέργειες έγιναν στην Καβάλα, από ποιους και πώς σχετίζονται με τη Λιπασμαοβιομηχανία;
Η Τάνια Ελευθεριάδου θεωρεί πως η κυβέρνηση “κάνει πλάτες”στον Λαυρεντιάδη επισημαίνοντας πως η αυξημένη αστυνομική φύλαξη παρατηρείται σε μία περίοδο κατά την οποία ο τελευταίος προχωρά σε ομαδικές απολύσεις και συντηρεί μία χημική βιομηχανία με εργολαβικό προσωπικό, ενώ χρωστά εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο…
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι ιδιοκτήτης της εταιρεία ELFE (λιπάσματα Καβάλας). Ξεκίνησε με τη Νεοχημική στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη δεκαετία του 2000, η οποία αποκτήθηκε από τον αμερικανικό κολοσσό Carlyle έναντι 700 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια απέκτησε την τράπεζα Proton Bank ώσπου ήρθε η καταδίκη και ο εγκλεισμός του στις φυλακές Κορυδαλλού για το σκάνδαλο της Proton Bank καθώς διαπιστώθηκαν στη συνέχεια παράνομες δανειοδοτήσεις από την τράπεζα σε εταιρίες συμφερόντων του Λαυρεντιάδη ενώ εκατομμύρια ευρώ κατέληξαν στις τσέπες υπαλλήλων του και στα ταμεία εταιρειών απευθείας.
Τον περασμένο Μάιο οι 133 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην εταιρεία ELFE κατήγγειλαν πως βρίσκονται σε ιδιότυπη “ομηρία” καθώς ο ιδιοκτήτης της εταιρίας τους απαγόρευε να προσέλθουν στην βιομηχανική μονάδα παραγωγής λιπασμάτων. Μάλιστα εκείνη την περίοδο, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στην προσπάθειά τους να αναζητηθεί μια λύση που θα προστατεύει τα δικαιώματά τους και τις θέσεις δουλειάς.