ΑΘΗΝΑ
07:35
|
24.04.2024
Σήμερα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου η διαμάχη για το ποιος θα ελέγχει τα αποθέματα χρυσού του Καράκας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου επανέλαβε ότι αναγνωρίζει αποκλειστικά και μόνο τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως “νόμιμο πρόεδρο” της Βενεζουέλας αντί του Νικολάς Μαδούρο, στη δικαστική διαμάχη για το ποιος θα ελέγχει τα αποθέματα χρυσού, αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, του Καράκας που βρίσκονται στο Λονδίνο.

Οι νομικές ομάδες των Μαδούρο και Γκουαϊδό  θα δώσουν σήμερα το “παρών” στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου θα εκτυλιχθεί η τελική διαμάχη για το ποσό που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Βενεζουέλας. Η Τράπεζα της Αγγλίας κρατά μέχρι σήμερα περίπου 1,13 δισ. δολάρια σε χρυσό Βενεζουέλας, αλλά αρνείται να δώσει στην εκλεγμένη κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο πρόσβαση ή να τα μεταφέρει σε άλλη τράπεζα.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πάρει ξεκάθαρη θέση από τον Φεβρουάριο του 2019 ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μοναδικό νόμιμο Πρόεδρο της Βενεζουέλας”, ανέφερε η ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. “Αυτός (σ.σ. Γκουαϊδό) είναι το μόνο άτομο που έχει την εξουσία να ενεργεί εκ μέρους της Βενεζουέλας ως επικεφαλής του κράτους”.

Η διαμάχη για τον χρυσό της Βενεζουέλας ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 μετά την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία της χώρας στις εκλογές που μποϊκόταρε ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός του Γκουαϊδό. Τότε ο Μπόρις Τζόνσον από το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας είχε δηλώσει: “Ίσως χρειαστεί να αυξήσουμε την οικονομική πίεση εναντίον της Βενεζουέλας”. Ανησυχώντας για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της ηγεσίας Μαδούρο, η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας (BCV) ζήτησε από την Τράπεζα της Αγγλίας να της επιστρέψει τους 14 τόνους χρυσού που φυλάσσει στα θησαυροφυλάκιά της. Στα τέλη του 2018 ο πρόεδρος της BCV μετέβη στο Λονδίνο και σύμφωνα με τον δικηγόρο που εκπροσωπούσε τον κεντρικό τραπεζίτη της Βενεζουέλας το αίτημά του δεν έγινε δεκτό γιατί δεν είχε την αρμοδιότητα να διεκδικήσει την εν λόγω επιστροφή.

Τον Ιούλιο του 2020 το Εφετείο του Λονδίνου έκρινε ότι η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, αντί του Νικολάς Μαδούρο, στην υπόθεση και σήμερα εκδικάζεται η έφεση της κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας. Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το Φόρεϊν Όφις η Ευρωπαϊκή ¨Ένωση δεν αναγνωρίζει πλέον τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας μετά την ανατροπή του από επικεφαλής του κοινοβουλίου της χώρας. Ο συνασπισμός που στήριζε τον πρόεδρο Μαδούρο, ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος, έλαβε το 67,7% στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2020.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα