ΑΘΗΝΑ
20:29
|
19.04.2024
Η όξυνση της έντασης για δεύτερο 24ωρο εντάσσεται στις απόπειρες των κατοχικών αρχών να αλλάξουν το στάτους κβο στο τέμενος Αλ Άκσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H οκτακομματική κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών Γιαίρ Λαπίντ συντηρεί την υψηλή ένταση στην πλατεία του τεμένους Αλ Άκσα.

Σήμερα προχώρησε, για δεύτερη μέρα, στην απώθηση Μουσουλμάνων προσκυνητών ώστε να μεταβούν στην περιοχή δεκάδες Εβραίοι μετά τις σοβαρές συμπλοκές ις που σημειώθηκαν την Κυριακή από την προκλητική μαζική εμφάνιση 1.600 Εβραίων εποίκων.

Η εμφάνιση δεκάδων Εβραίων εποίκων έγινε σήμερα το απόγευμα με την υποστήριξη της ισραηλινής αστυνομίας, στο χώρο του τεμένους σε μία προσπάθεια να κλιμακώσουν την ένταση λίγο πριν την έναρξη της μουσουλμανικής “Γιορτής της Θυσίας”.

Οι παλινωδίες του Ναφτάλι Μπένετ

Το ίδιο διάστημα ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ εντείνει τις παλινωδίες. Την Κυριακή δήλωσε ότι “Εβραίοι και Μουσουλμάνοι “έχουν ελευθερία λατρείας” στο χώρο του τεμένους Αλ Άκσα, που αποκαλείται “Όρος του Ναού” από τους Ιουδαίους στο θρήσκευμα εκεί είχε αναγερθεί δύο φορές ο ναός του Σολομώντα.

Η δήλωση του Μπένετ συνιστά παραβίαση των συμφωνιών Ισραήλ-Ιορδανίας που μετά τον πόλεμου του 1967 ανέλαβε ρόλο κηδεμόνα των ιερών τόπων της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σήμερα, αξιωματούχοι από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανασκεύασαν τις χτεσινές εμπρηστικές δηλώσεις αναφέροντας πως οι Εβραίοι έχουν “ελευθερία επισκέψεων αλλά όχι λατρείας” στο τέμενος Αλ Άκσα.

A general view of the wooden footbridge leading up from the Western Wall compound to the Temple Mount in Jerusalem's Old City, December 11, 2011. (Nati Shohat/Flash90)

Η χτεσινή μαζική εισβολή 1.600 Εβραίων εποίκων στο χώρο του τεμένους έγιναν με αφορμή την ημέρα νηστείας των Ιουδαίων,”Tisha B’Av”, που θυμίζει την πρώτη και δεύτερη καταστροφή του ναού του Σολομώντα που είχε αναγερθεί στην περιοχή του τεμένους αλ Άκσα.

Η όξυνση της έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ παρατηρείται περίπου δύο μήνες μετά τον τερματισμό των 11ήμερων βομβαρδισμών σε Λωρίδα Γάζας και Ισραήλ, στις 21 του περασμένου Μαίου, που είχε γίνει με αφορμή βίαιες επιθέσεις της ισραηλινής αστυνομίας κατά Παλαιστινίων προσκυνητών στο τέμενος Αλ Άκσα που πυροδότησαν την εκτόξευση ρουκετών από τη μεριά της ισλαμικής Χαμάς.

Τα προχτεσινά επεισόδια προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής και της Ιορδανίας καθώς αντιμετώπισαν την εξέλιξη σαν απόπειρα της ισραηλινής κατοχικής αρχής για ανατροπή του στάτους κβο που επικρατεί εντός και πέριξ του τεμένους αλ Άκσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα