ΑΘΗΝΑ
19:56
|
19.04.2024
Στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην Ουάσιγκτον, η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης ζήτησε περισσότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην Ουάσιγκτον, η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία πρόκειται να συναντηθεί με υψηλόβαθμούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, ζήτησε περισσότερη βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τιχανόφσκαγια πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντόνι Μπλίνκεν. Παράλληλα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου έχουν προγραμματισθεί για αυτήν εβδομάδα.

Μιλώντας στο CNN, η 38χρονη πολιτικός δήλωσε ότι η χώρα της χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι ΗΠΑ έχουν την ηθική υποχρέωση να είναι μαζί μας, Θα ζητήσω από τις ΗΠΑ να βοηθήσουν την κοινωνία των πολιτών να επιβιώσε», δήλωσε μεταξύ άλλων η Τιχανόφσκαγια, η οποία σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού διεθνών σχέσεων «National Interest» δήλωσε ότι «με τη βοήθεια του Μπάιντεν θα επικρατήσουμε«.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, η οποία υπήρξε υποψήφια για την προεδρία της Λευκορωσίας στη θέση του συζύγου της Σεργκέι Τζανόφσκι που βρίσκεται στην φυλακή από τον Μάιο του 2020, με την κατηγορία ότι η δράση του παραβιάζει τη δημόσια τάξη, κατέφυγε στην γειτονική Λιθουανία μετά τα δραστικά κατασταλτικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση Λουκασένκο μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου των οποίων η αντιπολίτευση αμφισβητεί την εγκυρότητα.

Το ταξίδι της στις ΗΠΑ έρχεται μετά από μια όχι τόσο επιτυχημένη περιοδεία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από διαμάχες και διασπάσεις στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης, η οποία φαίνεται να έχει απωλέσει την υποστήριξη που είχε τους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές. Χαρακτηριστικό είναι πως σε πρόσφατη δημοσκόπηση του βρετανικού think tank Chatham House, μόλις ένα στους δέκα ερωτώμενους θεωρεί πως η Τιχανόφσκαγια μπορεί να ηγηθεί της χώρας έναντι έναν στους τέσσερις για τον πρόεδρο Λουκασένκο.

Πηγές: BBC, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προσφέρει νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα