ΑΘΗΝΑ
05:56
|
25.04.2024
Κυβερνήσεις οι πελάτες – “κατάσκοποι” του “αντιτρομοκρατικού” λογισμικού της ισραηλινής εταιρείας, NSO.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακτιβιστές, μέλη οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιογράφοι και δικηγόροι από όλο τον κόσμο φέρονται να έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης με το λογισμικό υποκλοπής τηλεφωνικών συσκευών, το οποίο κατηγορείται πως πούλησε σε αυταρχικές κυβερνήσεις η ισραηλινή εταιρεία, NSO.  

Η αποκαλυπτική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε σε 17 μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους στις εφημερίδες Le Monde, The Guardian και The Washington Post, μιλά για εκτεταμένη και συνεχιζόμενη κατάχρηση του λογισμικού υποκλοπής Pegasus του ισραηλινού ομίλου, NSO.

Το λογισμικό Pegasus, αφού εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του σε κάποιο κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων. Η έρευνα αναφέρει ότι έως και 50.000 τηλέφωνα ακτιβιστών, δημοσιογράφων και δικηγόρων, βρέθηκαν στο στόχαστρο των “πελατών” της ισραηλινής εταιρείας. Όπως αναφέρει το BBC ακόμα δεν είναι γνωστό πώς και από πού διέρρευσε η λίστα με τα υπό παρακολούθηση ονόματα αλλά και ποιων ατόμων οι συσκευές “χακαρίστηκαν” με το λογισμικό Pegasus. Η ισραηλινή εταιρεία αρνείται ότι έχει διαπράξει κάποια παρανομία και διαβεβαιώνει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία NSO, η οποία ιδρύθηκε το 2011 στο Ισραήλ, αναφέρει ότι η έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Forbidden Stories” με έδρα το Παρίσι και της “Διεθνούς Αμνηστίας” “βρίθει ανακριβειών, λανθασμένων υποθέσεων και ανεπιβεβαιώτων θεωριών”.

Περίπου 180 δημοσιογράφοι φέρονται να περιλαμβάνονται στη λίστα, από οργανισμούς όπως το Γαλλικό Πρακτορείο, το CNN, οι New York Times, το Al Jazeera και άλλα μέσα ενημέρωσης. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης δύο γυναίκες από το περιβάλλον του δολοφονημένο Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, καθώς και τον Μεξικανό δημοσιογράφο με την ονομασία Σεσίλιο Πινέδα Μπίρτο, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε.

Η ευρύτερη λίστα φέρεται να περιλαμβάνει επίσης αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μέλη αραβικών βασιλικών οικογενειών και στελέχη επιχειρήσεων. Συμπεριλαμβάνει αρκετές πολιτικές προσωπικότητες – έναν αρχηγό κράτους και δυο αρχηγούς κυβερνήσεων στην Ευρώπη – τα ονόματα των οποίων θα αποκαλυφθούν τις προσεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, τουλάχιστον 10 κυβερνήσεις εκτιμάται ότι ανήκουν στους πελάτες της εταιρείας που εισήγαγαν τηλεφωνικούς αριθμούς στο σύστημα: Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Καζακστάν, Μεξικό, Μαρόκο, Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Ουγγαρία, Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Ρουάντα, το Μαρόκο, η Ινδία και η Ουγγαρία αρνήθηκαν ότι χρησιμοποιούν το λογισμικό για να χακάρουν τα τηλέφωνα ατόμων που αναφέρονται στη λίστα. Οι κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν, του Μπαχρέιν, του Καζακστάν, της Σαουδικής Αραβίας, του Μεξικού, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με τον Guardian.

Κατά την ευρεία έρευνα, δεκάδες δημοσιογράφοι και διευθυντικά στελέχη γαλλικών μέσων ενημέρωσης φιγουράρουν στον κατάλογο των στόχων του Pegasus, ανάμεσά τους μέλη των συντακτικών ομάδων των εφημερίδων Le Monde, Canard Enchaîné, Figaro, του Γαλλικού Πρακτορείου, καθώς και του δικτύου France Télévisions.

Οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα συνάντησαν κάποιους από τους κατόχους των αριθμών και συγκέντρωσαν 67 τηλεφωνικές συσκευές, που εξετάστηκαν από τεχνικούς σε εργαστήριο της Διεθνούς Αμνηστίας. “Επανειλημμένα, η συλλογικότητα Forbidden Stories και το Security Lab της ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία μπόρεσαν να εξακριβώσουν τεχνικά ότι η μόλυνση τηλεφώνων με το Pegasus στέφθηκε από επιτυχία”, αναφέρει η γαλλική Le Monde, ιδίως “στις περιπτώσεις του Εντουί Πλενέλ, ιδρυτή του ειδησεογραφικού ιστότοπου Mediapart, της Ντομινίκ Σιμονό, πρώην δημοσιογράφου-ερευνήτριας της Canard Enchaîné, νυν Γενικής Ελέγκτριας των φυλακών της Γαλλίας»” καθώς και “μιας δημοσιογράφου της ίδιας της Monde”, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το σκάνδαλο παρακολούθησης αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Το 2019 η πλατφόρμα WhatsApp είχε καταθέσει αγωγή κατά της ισραηλινής NSO κατηγορώντας την πως κρυβόταν πίσω από 1.400 κυβερνοεπιθέσεις και χακάρισμα κινητών τηλεφώνων με το λογισμικό υποκλοπής Pegasus. Και τότε η ισραηλινή εταιρεία αρνήθηκε την κατηγορία αλλά της απαγορεύτηκε η χρήση της πλατφόρμας WhatsApp.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος “News247.gr” το εν λόγω λογισμικό φέρεται να έχει εντοπιστεί ήδη από το 2018 μετά από έρευνα του citizen lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Η Ελλάδα συγκαταλεγόταν μεταξύ 45 συνολικά χωρών σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή. Ωστόσο, επίσημη παραδοχή είτε από την ΕΥΠ είτε από οποιονδήποτε κυβερνητικό αξιωματούχο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. 

Με πληροφορίες από BBC, News247.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα