ΑΘΗΝΑ
18:25
|
19.04.2024
Αφορμή νέας κόντρας δίνει το ανοικτό ζήτημα σχέσεων ΗΒ-ΕΕ για το Γιβραλτάρ, μετά το Brexit.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ απέρριψε τις προτάσεις της ΕΕ για το πώς θα πρέπει να διαπραγματευτούν Λονδίνο και Μαδρίτη το μέλλον του Γιβραλτάρ (που αποτελεί υπερπόντια κτήση του Ηνωμένου Βασιλείου αν και βρίσκεται στην Ιβηρική Χερσόνησο…).

Σχολιάζοντας το προσχέδιο της ΕΕ για τις συνομιλίες της χώρας του με την Ισπανία, ο Ράαμπ σχολίασε πως έρχεται σε “άμεση αντιπαράθεση με το πλαίσιο προηγούμενων  συμφωνιών” που είχαν γίνει στην αρχή τρέχοντος έτους ανάμεσα σε ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ),Ισπανία και Γιβραλτάρ.

Κατηγόρησε την ΕΕ ότι επιχειρεί να υπονομεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του ΗΒ στο Γιβραλτάρ μέσω του σχεδίου που παρουσίασε νωρίτερα σήμερα με τη μορφή σύστασης για την επικείμενη έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου_Βρυξελλών για το Γιβραλτάρ, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στην συμφωνία μελλοντικών σχέσεων που ανακοίνωσαν παραμονές των περασμένων Χριστουγέννων ΗΒ και ΕΕ αλλά υπάρχει μόνον ως αναφορά σε μνημόνιο πολιτικής αντίληψης μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας στις 31 Δεκέμβρη 2020.

The Rock of Gibraltar | Everything You Need to Know

Στο σχέδιο της ΕΕ που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για άρση των σωματικών ελέγχων σε σύνορα και αγαθά στα “σύνορα Ισπανίας-Γιβραλτάρ ώστε να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα της περιοχής Σένγκεν και της Ενιαίας Αγοράς”.

Εκφράζεται επίσης επιθυμία για μία μελλοντική συμφωνία που θα καλύπτει θέματα όπως “το άσυλο, οι επιστροφές, η βίζα, άδειες παραμονής, επιχειρησιακή αστυνομική συνεργασία και ανταλλαγές πληροφοριών”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προσφέρει νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού- Θα απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα