ΑΘΗΝΑ
13:30
|
16.04.2024
Δυτικό ενωμένο μέτωπο με ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Καναδά και ΝΑΤΟ εναντίον του Πεκίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Αβάσιμες” αποκάλεσε η Κίνα τις σε βάρος της κατηγορίες για εμπλοκή στις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του τεχνολογικού κολοσσού Microsoft. Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Ιαπωνία, Καναδάς  και ΝΑΤΟ κατηγόρησαν το Πεκίνο για το χακάρισμα της εφαρμογής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Microsoft Exchange της εταιρείας. Στην κοινή τους ανακοίνωση κατηγόρησαν το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας για υπονόμευση της παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας.

Το Πεκίνο απάντησε χαρακτηρίζοντας την Ουάσινγκτον “παγκόσμιο πρωταθλητής” των κυβερνοεπιθέσεων. Χθες στον κατάλογο των κρατών που κατηγορούν την Κίνα προστέθηκε και η Νέα Ζηλανδία. Η πρεσβεία της Κίνας στο Γουέλινγκτον χαρακτήρισε τις κατηγορίες της νεοζηλανδικής ηγεσίας “αβάσιμες και ανεύθυνες”. Η Κίνα, όπως διευκρινίζει, έχει κατ’ επανάληψη αποδείξει ότι αντιτίθεται σε κάθε μορφή του κυβερνοεγκλήματος.

Κάθε μία από τις χώρες της Δύσης κατηγόρησαν ξεχωριστά την Κίνα για τις κυβερνοεπιθέσεις. Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν αυστηρό τόνο, κάτι που δεν θα συμβάλει στη βελτίωση των σινοαμερικανικών σχέσεων. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε τις κινεζικές αρχές ότι “προστατεύουν” τους δράστες κυβερνοεπιθέσεων, ή ακόμη ότι “τους προσφέρει τα μέσα για να δρουν”. Η Κίνα “έχει μια ανεύθυνη συμπεριφορά, ενοχλητική και αποσταθεροποιητική στον κυβερνοχώρο, κάτι που αποτελεί μεγάλη απειλή για την οικονομία και την ασφάλεια” των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Το Λονδίνο υιοθέτησε αντίστοιχα αυστηρή ρητορική. “Η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει το συστηματικό της κυβερνοσαμποτάζ και πρέπει να λογοδοτήσει, αν δεν το πράξει”, τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Σε μια πιο προσεκτική ανακοίνωση το ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, ανέφερε ότι “έλαβε υπόψη του” τις δηλώσεις των μελών του για την Κίνα. “Καλούμε όλες τις χώρες, ανάμεσά τους και την Κίνα, να σέβονται τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και δεσμεύσεις (…) περιλαμβανομένου στον κυβερνοχώρο”, επισήμανε.

Η Microsoft έχει ήδη κατηγορήσει μια ομάδα χάκερς που φέρονται να συνδέονται με το Πεκίνο με το όνομα “Hafnium”. Πηγές δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας πιστεύουν ότι η ομάδα ονόματι Hafnium” έμαθε με κάποιο τρόπο ότι η Microsoft σκόπευε να διορθώσει ή να κλείσει το κενό ασφαλείας στο σύστημά της. Αυτή η ομάδα φέρεται να μετέφερε την πληροφορία σε ομάδες με έδρα την Κίνα προκειμένου να προλάβουν να επωφεληθούν εγκαίρως από αυτήν την κατάσταση.

“Οι κυβερνοπειρατές εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να εκμεταλλεύονται τα κενά ασφαλείας”, υπογράμμισε η ευρωπαϊκή διπλωματία, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ και της προκαλεί “μεγάλη οικονομική ζημιά”.

H πρεσβεία της Κίνας στην Καμπέρα κατηγόρησε την Αυστραλία ότι “απολαμβάνει σαν παπαγάλος” την αμερικανική ρητορική. “Όπως γνωρίζουν όλοι, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν ξεδιάντροπα μυστικές παρακολουθήσεις μεγάλης κλίμακας και χωρίς διακρίσεις σε πολλές χώρες του κόσμο, περιλαμβανομένων των συμμάχων τους. Πρόκειται για τον παγκόσμιο πρωταθλητή των κακόβουλων κυβερνοεπιθέσεων”.

Η αμερικανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες εναντίον τεσσάρων Κινέζων χάκερ, ανάμεσά τους τρία “μέλη του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας”, επειδή από το 2011 ως το 2018 εισήλθαν παράνομα στα ηλεκτρονικά συστήματα εταιρειών, πανεπιστημίων αλλά και κυβερνητικών οργανισμών πολλών χωρών για να υποκλέψουν δεδομένα ή τεχνολογίες.

Οι Κινέζοι χάκερ, που κατηγορούνται ότι υπέκλεψαν και βιομηχανικά μυστικά, ενδέχεται επίσης να είχαν ως κίνητρο “το προσωπικό όφελος”, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος έκανε λόγο για απόπειρες εκβιασμού και αιτήματα προς ιδιωτικές εταιρείες “για την καταβολή λύτρων ύψους εκατομμυρίων δολαρίων”.

Πηγή: BBC, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα