ΑΘΗΝΑ
10:12
|
19.04.2024
Πέρα από τους χιλιάδες ακτιβιστές, δημοσιογράφους, πολιτικούς στο στόχαστρο του λογισμικού "Πήγασος" είχαν μπει 10 ηγέτες χωρών και ένας βασιλιάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντείνεται ο σάλος από τις πρόσφατες αποκαλύψεις διεθνών Μέσων Ενημέρωσης σε σχέση με το λογισμικό “Πήγασος” της ισραηλινής εταιρίας πληροφορικής NSO Group το οποίο εξασφάλισαν, με το αζημίωτο, αυταρχικές κυβερνήσεις χωρών για να παραγκωνίσουν, να υπονομεύσουν ή και να εξολοθρεύσουν τους πολιτικούς αντιπάλους.

Σήμερα αποκαλύφθηκε ότι στα δίκτυα του προγράμματος Πήγασος δεν ήταν μόνον εκατοντάδες ακτιβιστές, δημοσιογράφοι ή πολιτικοί της αντιπολίτευσης που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες χωρών όπως το Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος κ.α. αλλά και ηγέτες χωρών, όπως οι πρόεδροι της Γαλλίας και του Ιράκ.

Πληροφορίες του Μη Κερδοσκοπικού Δημοσιογραφικού Οργανισμού Forbidden Stories που έχει την έδρα του στο Παρίσι, οι τηλεφωνικοί αριθμοί του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και μελών της γαλλικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται σε μια λίστα πιθανών στόχων του λογισμικού Pegasus, το οποίο χρησιμοποιούσαν ορισμένα κράτη για να κατασκοπεύουν προσωπικότητες.

«Αν όντως αυτό αληθεύει, είναι προφανώς πολύ σοβαρό», αντέδρασε η γαλλική προεδρία.

Ο Λοράν Ρισάρντ, διευθυντής του Forbidden Stories, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, δήλωσε:

«Βρήκαμε αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς, αλλά προφανώς δεν μπορέσαμε να διεξαγάγουμε μια τεχνική έρευνα στο τηλέφωνο του Εμανουέλ Μακρόν» για να επαληθεύουσουμε εάν είχε μολυνθεί από αυτό το λογισμικό και επομένως «το γεγονός αυτό δεν μας λέει αν ο πρόεδρος πράγματι κατασκοπευόταν». Εντούτοις, αυτό αποδεικνύει, όπως και να χει, ότι υπήρχε ενδιαφέρον για να γίνει, εξήγησε στο τηλεοπτικό κανάλι LCI.

Παράλληλα αποκαλύφθηκε ότι και ο τηλεφωνικός αριθμός του Ιρακινού προέδρου Μπαρχάμ Σαλίχ συμπεριλαμβανόταν σε μια λίστα μεταξύ τριών προέδρων, 10 πρωθυπουργών, ενός βασιλιά και χιλιάδων ατόμων που αντιστοιχούσαν σε 50.000 αριθμούς κινητών τηλεφώνων που είχαν επιλεγεί για πιθανή παρακολούθηση στην υπόθεση του λογισμικού Pegasus.

Ωστόσο ρεπόρτερ της εφημερίδας Washington Post ανέφεραν ότι δεν ήταν δυνατό να καθοριστεί εάν η τηλεφωνική συσκευή του Σαλίχ μολύνθηκε με το λογισμικό υποκλοπής της ισραηλινής εταιρείας NSO Group ή αν έγινε απόπειρα για να συμβεί αυτό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα