ΑΘΗΝΑ
05:37
|
25.04.2024
Επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη των δύο χωρών στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας τις στενές διμερείς σχέσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοινές αντιδράσεις σε Ελλάδα και Ισραήλ φαίνεται πως προκαλεί το νέο κρεσέντο τουρκικής επιθετικότητας μετά τη χτεσινή προκλητική εμφάνιση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα της βόρειας Κύπρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνοντας σήμερα το πρωί στο Ισραήλ συνάντησε τον Ισραηλινό ομόλογό του (και αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης) Γιαίρ Λαπίντ, τον οποίο και ευχαρίστησε για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και “τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Επιβεβαίωση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Ισραήλ

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως είχε μια “μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία” με τον Ισραηλινό ομόλογό του, “κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ”. Και τόνισε:

“Είχα την ευκαιρία να του εκθέσω τις ελληνικές απόψεις. Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών ως τη λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος, καθώς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα”.

Και βέβαια συζητήσαμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: την τουρκική επιθετικότητα, την απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού.

Τον ευχαρίστησα για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και επίσης για τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός κάνοντας υποδοχή στον Έλληνα ομόλογό του, επισήμανε πως είναι ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών στο Ισραήλ μετά την συγκρότηση νέας ισραηλινής κυβέρνησης.

Εικόνα

Τόνισε, δε, ότι οι διμερείς σχέσεις “είναι ισχυρές και γερές και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να τις αναπτύσσουμε και να τις ενισχύουμε”.

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών για την επίσκεψη Δένδια αναφέρεται πως η συνάντηση επικεντρώθηκε σε διμερή και περιφερειακά θέματα, ενεργειακά ζητήματα, στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι κινήσεις και οι ανακοινώσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια της Κύπρου, εκφράζοντας “βαθιά ανησυχία”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα