ΑΘΗΝΑ
07:31
|
16.04.2024
Στόχος της Άγκυρας είναι σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο «η περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών της για οριστικοποίηση της διχοτόμησης».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις εξελίξεις σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, μετά τις χθεσινές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς για αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, με παράλληλη παρότρυνση σε όσους Ελληνοκύπριους επιθυμούν να προσφύγουν στη λεγόμενη Επιτροπή, συζήτησε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Το Εθνικό Συμβούλιο τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι οι τουρκικές εξαγγελίες για αλλαγή του καθεστώτος μέρους της περιοχής από στρατιωτική σε αστικής χρήσης αποτελούν «κατάφορη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και πλήττουν καίρια τις προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Στόχος της Άγκυρας είναι σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο «η περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών της για οριστικοποίηση της διχοτόμησης».

Το Εθνικό Συμβούλιο επανέλαβε την κοινή θέση πως η αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από στρατιωτική σε περιοχή αστικής χρήσης, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) τα οποία καλούν για άμεση μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές οι εξαγγελίες πλήττουν καίρια τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου, αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα για το τουρκικό κάλεσμα στους ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» που λειτουργεί στα κατεχόμενα, το Εθνικό Συμβούλιο προειδοποιεί ότι τυχόν προσφυγή στην εν λόγω επιτροπή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας.

«Χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας», τονίζει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Επισημαίνει τέλος ότι η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει ομοψυχία και ομογνωμία και καλεί σε ενότητα «στην προσπάθεια αντιμετώπισής των νέων διχοτομικών μεθοδεύσεων της Τουρκίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα