ΑΘΗΝΑ
19:59
|
19.04.2024
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να επιβεβαιώσει τις φήμες περί συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη παραμένουν οι συνομιλίες ΗΠΑ και Γερμανίας για το ζήτημα του ρωσο-γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Νορντ Στριμ 2 ανακοίνωσε το απόγευμα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, λίγες μέρες μετά την αδυναμία των ηγετών των δύο χωρών να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία στη διάρκεια της επίσκεψης της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο την περασμένη Πέμπτη.

“Όπως είπε η καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε ανταλλαγή απόψεων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και για το θέμα του Nord Stream 2. Αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αφορμή έδωσαν πληροφορίες διεθνών Μέσων Ενημέρωσης όπως το δίκτυο Bloomberg και η εφημερίδα «Wall Street Journal» πως επιτεύχθηκε συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 και ότι η επιβεβαίωση και ανακοίνωση μίας τέτοιας εξέλιξης είναι θέμα “λίγου χρόνου”.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να έχει εγκαταλείψει την αντίθεσή της στον αγωγό, δηλαδή τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Κατόπιν τούτου, η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα επενδύσουν στην επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ουκρανία.

Και οι δύο χώρες φαίνεται πως θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να εισπράττει τα τέλη διέλευσης φυσικού αερίου με προέλευση τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές για τον σχεδόν ολοκληρωμένο αγωγό, αλλά υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπήρχαν σημάδια εκτόνωσης της διαμάχης με τη Γερμανία. Αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν δηλώσει πάντως ότι ενδεχομένως να έχει βρεθεί λύση με τις ΗΠΑ έως τον Αύγουστο.

Τι είχαν πει την Πέμπτη ο Μπάιντεν και η Μέρκελ

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η καγκελάριος Μέρκελ κατέστησαν σαφές στην Ουάσιγκτον την περασμένη Πέμπτη ότι συνεχίζουν να έχουν διαφορετικές απόψεις για τον αγωγό Nord Stream 2.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους ως “όπλο” ή ως μέσον πολιτικής πίεσης κατά των γειτόνων όπως η Ουκρανία.

Η καγκελάριος Μέρκελ με τη σειρά της τόνισε ότι ο αγωγός Nord Stream 2 είναι ένα επιπλέον έργο και όχι εναλλακτική λύση για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας λέγοντας:

Για μας η Ουκρανία ήταν, είναι και θα παραμείνει χώρα διέλευσης για το φυσικό αέριο. Οτιδήποτε άλλο θα δημιουργούσε πολύ υψηλές εντάσεις. Διαβεβαιώνω ότι θα αντιδράσουμε εάν η Ρωσία δεν τηρήσει το δικαίωμα της Ουκρανίας για διέλευση αερίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προσφέρει νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα