ΑΘΗΝΑ
17:39
|
02.08.2021
«Οπισθοδρόμηση και απόκλιση από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» χαρακτήρισε η Άνγκελα Μέρκελ τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το Κυπριακό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Οπισθοδρόμηση και απόκλιση από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με το Κυπριακό, τόνισε ωστόσο ότι «δεν θα πρέπει να αποθαρρυνόμαστε από τέτοιες οπισθοδρομήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με «αποτυχία των διαπραγματεύσεων» εξαιτίας της τουρκικής στάσης, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι είναι αρχή της να μη μιλάει για αποτυχία σε διαπραγματεύσεις. «Υπάρχει πρόοδος και οπισθοδρόμηση», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ευτυχώς έχουν επανεκκινήσει, υπήρξε και συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου».

«Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ήδη πετύχαμε κάποια μικρότερα βήματα. Αυτά (τα βήματα) γίνονται τώρα πιο δύσκολα, διότι σχετικά με την Κύπρο, ο Τούρκος Πρόεδρος, σε απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εστιάζει αποκλειστικά σε μία λύση δύο κρατών, κάτι το οποίο βεβαίως δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά», συνέχισε η Καγκελάριος, για να συμπληρώσει: «Εδώ πρέπει να προσπαθήσουμε τώρα να κατευθύνουμε τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με πολλή υπομονή –και αυτό είναι δύσκολη δουλειά– στην σωστή κατεύθυνση. Αυτό τώρα ήταν σίγουρα μία οπισθοδρόμηση, αλλά από τέτοιες οπισθοδρομήσεις δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε».

Τέλος, αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα η Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη την Άγκυρα για την βοήθειά της και εξέφρασε την επιθυμία της η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να εξελιχθεί περαιτέρω, διευκρινίζοντας ωστόσο πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν βλέπει πολλές πιθανότητες η Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η υφυπουργός Εργασίας ξεπέρασε κάθε όριο χυδαιότητας

Συμφωνία των υπουργείων Επικρατείας και Ανάπτυξης με την Amazon

“Ασπίδα” από εξώσεις ως το 2040 αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ για Παλαιστινίους του Σέιχ Τζαράχ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης πέταξε πάλι το “μπαλάκι” στους πολίτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα