ΑΘΗΝΑ
04:31
|
25.04.2024
Την άποψη ότι οι ρυθμίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι εθνικά απαραίτητες και δημοκρατικά υπεύθυνες εξέφρασε ο αν. υπουργός Υγείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την άποψη ότι οι ρυθμίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι εθνικά απαραίτητες και δημοκρατικά υπεύθυνες, διότι υπηρετούν τη δημόσια υγεία, χωρίς, όμως, να επεμβαίνουν στη ζώνη των ατομικών δικαιωμάτων, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε ομιλία του από το βήμα της Βουλής. 

Ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι η πορεία της πανδημίας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή καθώς όπως είπε «η μετάλλαξη «Δ» αποδεικνύεται ως η πιο μεταδοτική». Κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμενων να επιδείξουν υπευθυνότητα καθώς μετά από 18 μήνες που η χώρα αντιμετωπίζει τον κορονοϊό έχει γίνει ξεκάθαρο πως η μόνη ουσιαστική λύση είναι συλλογική ανοσία μέσω των εμβολιασμών.

«Τα δύο μέτωπα έχουν σταδιακά διαμορφωθεί: η πλευρά της επιστήμης και της δημόσιας υγείας από την μια και η πλευρά της συνομωσιολογίας από την άλλη» είπε ο αναπληρωτής υπουργός για να προσθέσει: «Τα περιθώρια στενεύουν η οικονομία και κοινωνία πρέπει να προσχωρήσει και η μετάλλαξη Δ να αντιμετωπιστεί… Θα πρότεινα σε όσους επιμένουν σε αδιέξοδη στάση να κάνουν τα εμβόλια της αλήθειας και απέναντι στη μετάλλαξη Δ να μεταλλαχθούν οι ίδιοι προς το καλύτερο».

Παράλληλα ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι το ιατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων έχει ήδη δείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης καθώς ο εμβολιασμός έχει ξεπεράσει το 85% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους νοσηλευτές είναι 69%.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παρουσίασε και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις της τροπολογίας με βασικότερη την εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Υγείας ώστε να διευρύνει την λιστα των εργαζόμενων για τους οποίους θα ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

«Επί 1,5χρόνο που η πανδημία μας χτύπησε την πόρτα η χώρα κατέβαλε τιτάνια προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων στην υγεία, οικονομία και καθημερινότητα των πολιτών. Πριν 18 μήνες η παγκόσμια κοινότητα αναζητούσε απεγνωσμένα τρόπους αντιμετώπισης. Συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους και δεκάδες άλλοι νόσησαν βαριά. Βρέθηκαν σε ΜΕΘ συμπολίτες μας ανήμποροι να αναπνεύσουν και να επικοινωνήσουν με αγαπημένα πρόσωπα. Η ζωή όλων άλλαξε» ανέφερε αρχικά ο υπουργός για να συμπληρώσει: «Μέσα σε χρόνο ρεκόρ η επιστημονική κοινότητα κατάφερε να παρασκευάσει αποτελεσματικά εμβόλια που αποδεδειγμένα καταπολεμούν τον ιό. Η χώρα μας έχει διαθέσιμα εμβόλια για κάθε πολίτη και σε κάθε γωνιά χώρα μας Η προσπάθεια συνεχίζεται φέρνοντας πιο κοντά το τείχος ανοσίας».

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι κάθε συζήτηση ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο «προϋποθέτει τουλάχιστον την παραδοχή ορισμένων ήδη αποδεδειγμένων αληθειών» και προχώρησε στην απαρίθμηση αυτών:

«- Σε κοινωνικούς όρους τα εμβόλια επιτυγχάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από την πρόληψη της νόσου σε ατομικό επίπεδο.

– Τα εμβολιαστικά προγράμματα αποτελούν την κορωνίδα των προληπτικών παρεμβάσεων και ουσιαστική πολιτική δημόσιας υγείας καθώς οδηγούν σε δημόσια αγαθά όπως η συλλογική ανοσία

– Εκτός από την δραστική επίπτωση στην νοσηρότητα και θνησιμότητα τα εμβόλια παράγουν μια σειρά αποτελεσμάτων που υπερβαίνουν το ατομικό επίπεδο εμβολιαζόμενου και κατανέμονται στη κοινωνία. Το μοναδικό όπλο είναι το εμβόλιο. Καμιά άλλη μέθοδος δεν αποτρέπει τόσο δραστικά την εξάπλωση

– Όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή. Το επιβεβαιώνουν όχι μόνο οι έρευνες αλλά και τα εκατομμύρια εμβολίων που έχουν γίνει ήδη

– Η μετάλλαξη Δ είναι η πλέον μεταδοτική

– Η πολύμηνη δοκιμασία ήδη εξαντλεί τους πόρους για αντιμετώπιση της πανδημίας και τις αντοχές των κοινωνιών. . Η ζωή απόδειξε ότι λύση προσφέρει η συμπαράταξη των πολιτικών δυνάμεων και πολιτών γύρω από συνεκτικό σχέδιο».

«Όποιος αμφισβητεί τις 6 αλήθειες είναι υποκριτής», σημείωσε εμφατικά ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως «μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε, δεν άκουσα και δεν είδε. Όποιος αφήνει μια χαραμάδα αμφισβήτησης των εμβολίων ψαρεύει σε θολά νερά. Πολύ περισσότερο όταν επιτρέπει σε συνεργάτες του να διαλαλούν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί και να μιλούν για μη εγκεκριμένες θεραπείες. Είναι υποκριτικό να μην βλέπει τις αντοχές της οικονομίας και κοινωνίας και να προτείνει αλόγιστες αυξήσεις ή να ανοιγοκλείνει η αγορά ανάλογα με το πως τον συμφέρει».

«Με αυτά τα δεδομένα και μόνο μπορεί να προσεγγιστεί και η ρύθμιση που φέρνουμε. Ρύθμιση εθνικά απαραίτητη και δημοκρατικά υπεύθυνη. Υπηρετεί τη Δημόσια Υγεία χωρίς όμως να επεμβαίνει στην ζώνη των ατομικών δικαιωμάτων. Η κατάσταση δεν επιτρέπει επαμφοτερίζουσες στάσεις και μισόλογα ή αστερίσκους» συνέχισε.

«Τα δύο μέτωπα έχουν σταδιακά διαμορφωθεί: η πλευρά της επιστήμης και της δημόσιας υγείας από την μια και η πλευρά της συνομωσιολογίας. Τα περιθώρια στενεύουν η οικονομία και κοινωνία πρέπει να προσχωρήσει και η μετάλλαξη Δ να αντιμετωπιστεί» πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Παράλληλα με την πειθώ απαιτούνται και μέτρα. Αν λείψουν θα κατηγορηθούμε απότσους συμπολίτες μας εμβολιάστηκαν και ζητούν την ζωή τους πίσω. Η στάση στις νέες ρυθμίσεις θα κρίνει και την σοβαρότητα των κομμάτων. Δεν γίνεται κάποιοι να ζητούν μέτρα όταν η πολιτεία προσπαθούσε να πείσει τους συμπολίτες μας και τώρα που η πολιτεία λαμβάνει μέτρα να ζητούν πειθώ. Αυτοί είναι πολιτικοί καιροσκόποι και βλάπτουν την κοινωνία σπέρνοντας δηλητήριο αμφισβήτησης για την πειθώ και τα μέτρα. Στο τέλος θα καταψηφιστούν και από τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους αλλά στο μεταξύ θα έχει κυριαρχήσει ο ιός. Θα πρότεινα σε όσους επιμένουν σε αδιέξοδη στάση να κάνουν τα εμβόλια της αλήθειας και απέναντι στη μετάλλαξη Δ να μεταλλαχθούν οι ίδιοι προς το καλύτερο» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Πηγές: Κανάλι της Βουλής

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα